Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Odlingsintresset har tagit Christina till Spanien

Christina och Christer Almén från Väröbacka har ett stort intresse för odling och självhushåll. Ett intresse som sedan drygt en månad tillbaka har tagit dem ända till Spanien.

Christina Almén brinner för det närodlade. Hon har bland annat skrivit en bok i ämnet och är initiativtagare till RekoRing i Varberg, en verksamhet för handel mellan konsumenter och producenter.

– Hemma odlar vi i dag i ett grönsaksland på 800 kvadratmeter. Vi har även börjat bygga upp en frukt- och bärträdgård i vår före detta hästhage där vi även odlar ”bulkgrönsaker” som potatis och lök. Vi har höns, ungtuppar och vaktlar för kött och ägg. Vi plockar bär och svamp i skogen, berättar Christina.

När dottern Mayla föddes blev Christina och Christer mer angelägna om att få veta vad de stoppade i sig själva - och dottern.

– Vi är inte 100 procent självförsörjande och har inte som mål att bli det. Men det har gjort otrolig stor skillnad för vår ekonomi och all mat vi lagar är från grunden. Vi behöver inte bekymra oss för besprutade matvaror, e-ämnen och transporter, säger Christina Almén.

Sedan en tid tillbaka befinner sig familjen Almén någon mil utanför Malaga i södra Spanien. Christina och Christer fick i våras nämligen ett erbjudande om att göra volontärarbete på en Levande föda-skola. De arbetar som vaktmästare på skolan och är med och startar upp odlingarna på området.

– Det var ett erbjudande som inte gick att tacka nej till. Men vi hade lite lösa trådar att fixa innan vi kunde tacka ja. Det skulle fixas hus-, djur- och odlingsvakter. Men när vi bröt ner alla delar som behövdes fixas och började kolla upp möjligheterna så löste sig allt väldigt smidigt, berättar Christina Almén.

Vad gör ni rent konkret?

– Skolan är stängd över sommaren när det är så här varmt, så vi arbetar med att göra förbättringar. Det är mycket renovering och underhållsmålning, murning och trädgårdsarbete. Skolan öppnar igen i september och de första som kommer är tio spanjorer som ska vara här tre veckor och göra programmet ”Rå levande föda, Hawaiiansk tarmreningskurs”.

Vad innebär Levande föda?

– Det är mat som är färsk och inte hettats upp mer än till 42 grader, vilket är samma som inom rawfood. Skillnaden mellan rawfood och levande föda är groddningen. Inom levande föda så blötlägger man och groddar alla nötter och fröer. När man groddar blir näringen i maten lättare att ta upp, det ger maten mer livskraft och alla enzymer väcks till liv. Maten blir levande, säger Christina Almén.

Vad ser du för skillnader i tankesättet när det gäller närodlat Sverige kontra Spanien?

– Det är inte Bondens Marknad eller RekoRing som det är i Sverige. Det finns enstaka ställen man kan köpa exempelvis melon direkt från odlare. Men utan kontakter är det svårt att hitta dem.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Kl 08.00 - start med 1 liter vatten och ½ citron. Temperaturen ska vara kroppsvarm för att tarmen direkt ska ta till sig den.

Näringsterapi varje timme - 2,5 dl juice (exempelvis morot/äpple) dricks vid varje tillfälle.

Lunchen klockan 13 består av groddar, skott, spiror, syrade grönsaker, hummus, levande bröd, grönsaker och oliver.

Klockan 16 mellanmål - fruktsallad eller vattenmelon.

Kvällsmat kan vara spansk mat från någon närliggande by, eller samma som på lunchen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här