Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdag presenterar Mixed Minds sin föreställning Odling som störning på Teater Halland. Bild: Pressbild
På torsdag presenterar Mixed Minds sin föreställning Odling som störning på Teater Halland. Bild: Pressbild

Odling som störning på teatern

I ett halvår har konstnärerna i Mixed Minds jobbat på temat odling och hållbarhet. På torsdag presenteras resultatet.

”Det är vi som är trädgården. Det är vi som är konstnärerna. Nu tar vi över. Det är vår vänskap vi odlar. Och vår konst. Det är era invanda mönster vi stör. Och era drömmar. Vi vill växa”.

Så låter beskrivningen till föreställningen Odling som störning som visas på Teater Halland på torsdag. Under ett halvår har sju konstnärer undersökt odling och konst ur olika perspektiv inom ramen för projektet Mixed Minds. Resultatet är en blandning av dans, musik, performance, film, objekt och bilder. Så här förklarar verksamhetsledaren Petra Johansson projektet:

– Mixed Minds är en konstnärsövergripande satsning som syftar till att krocka olika konstnärskap från olika fält mot varandra och se vad som händer. Att låta olika konstnärer jobba tillsammans helt enkelt, säger hon.

Odling i vid bemärkelse

Mixed Minds har ett nytt tema varje år, och i år har temat varit ”Odling som störning – konst som potential”. En av sju deltagare är varbergaren och bildkonstnären Susanne Westerberg. I ett halvår har hon tillsammans med övriga konstnärer stött och blött temat.

– Det har handlat om odling i ganska vid bemärkelse. Vi har varit på studiebesök på Botaniska trädgården, gemensamhetsodlingar och i Danmark bland annat, säger hon.

– Odling är ju lite av en framtidsfråga som handlar om hur vi ska förhålla oss till naturen och till odling i framtiden, säger Petra Johansson.

Vad kan konst ha för roll i en hållbar omställning?

– Konsten kan ge oss rum att tänka, att stanna upp en stund och fundera från ett annat håll. Konsten kan ge oss lite tid. Tid att tänka på de här frågorna och tid och rum att fundera och tänka på hur vi skulle vilja leva våra liv. Det tror jag konsten kan hjälpa oss med, säger Petra Johansson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här