Obemannat bibliotek gör succé i Bua

Efter succén i Bua ska en ort till i Varbergs kommun få ett "meröppet" bibliotek, där man kan låna böcker även efter de vanliga öppettiderna.

ANNONS
|

Klockan är över ett när jag kommer fram till Bua. Det är lördag och biblioteket har nyligen stängt. Men det är ändå öppet.

Nej, det är faktiskt inte så konstigt som det låter. Gun Grewe behöver bara dra sitt kort och slå en pinkod för att komma in i det obemannade biblioteket.

– Det är väldigt bekvämt. Helt suveränt, säger hon.

Minst en bok i månaden lånar hon. Den här gången ska Fredrik Backmans "Björnstad" lämnas tillbaka och "Hjärtats innersta röst" av Jan-Philipp Sendker hämtas från en särskild hylla.

– Man får ett sms när boken har kommit. Det är bra service, säger Gun innan hon går till maskinen för att registrera lånet.

ANNONS

Att göra om Bua bibliotek så att det kunde vara "meröppet" kostade kommunen 300 000 kronor. Dessutom ökades årskostnaden med 70 000 kronor.

Nu är det klart att ytterligare ett av kommunens sex lokalbibliotek ska bli meröppet. En analys ska visa om det är bäst att välja Veddige, Kungsäter, Rolfstorp, Träslövsläge eller Tvååker.

– Analysen ska vara klar i mars månad. Vi har redan fått pengar från kommunfullmäktige, säger Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock (C), som är mycket nöjd med försöket.

– Ja, vår undersökning visar att utlåningen har ökat och att 2601 inloggningar gjordes under förra året. Satsningen har på ett tydligt sätt bidragit till att förbättra biblioteksservicen på landsbygden.

Inför projektet, som inleddes i december 2015, fanns farhågor om risken för vandalisering eller stölder. Men så har inte skett.

– Att vi kan se vem som har loggat in ger ju en bakomliggande säkerhet, fortsätter Bergenblock.

I rapporten av Lorenza Palmarini, som är chef för lokalbiblioteken och bokbussen, finns bara ett udda problem, nämligen en "låntagare som använde biblioteket som sitt eget vardagsrum. I samråd med bibliotekschefen /…/ beslutades att hen skulle fråntas rättigheten att använda funktionen meröppet".

Enligt utvärderingen är låntagarna är nöjda och även personalen, även om den har fått mer att göra för att ordningsställa biblioteket efter helgerna.

ANNONS

– Vi kommer inte att dra in de vanliga öppettiderna, påpekar Christofer Bergenblock.

Fakta: Bua bibliotek

Antalet utlån sjönk 2010–2014 från 24 730 till 21 071. Under ett år med utökade öppettider och självbemanning, från den 5 december 2015, ökade utlånen med elva procent från 17 132 till 19 004, jämfört med föregående period.

Nästa hela ökningen beror på att det har blivit fler manliga låntagare. Men kvinnorna står fortfarande för nästan 75 procent av boklånen. En viss förklaring kan vara att kvinnor oftare lånar böcker till hela familjen.

Vid årsskiftet hade 315 kvinnor (71 procent) och 126 (29 procent) män fått behörighet att använda meröppet på Bua bibliotek.

I kommunen som helhet minskade utlånen med cirka två procent, eller 9 000 medier. Kvinnorna står för över 60 procent av lånen.

ANNONS