Nytt våningsplan. Huset vilar på stora granitblock. Källaren helrenoveras vilket gör att den kan inredas med konferensrum, lunchrum och omklädningsrum. Valter Caspersson från Varbergs Fastighets AB och Sven-Göran Dahlberg på serviceförvaltningen visar runt.
Nytt våningsplan. Huset vilar på stora granitblock. Källaren helrenoveras vilket gör att den kan inredas med konferensrum, lunchrum och omklädningsrum. Valter Caspersson från Varbergs Fastighets AB och Sven-Göran Dahlberg på serviceförvaltningen visar runt.

Nytt utseende för gammal dam

Gamla Flickskolan genomgår en omfattande renovering. Vad händer egentligen bakom byggställningarna?

ANNONS
|

Personalen på hamn- och gatuförvaltningen har flyttat ut från Flickskolan och håller för närvarande till på Gamlebyskolan. Restaureringen kommer sig av att kommunen behöver större kontors­ ytor.

Flickskolan är en stor byggnad, men har inte varit optimalt utnyttjad. Bland annat har stora delar av källarplanet varit outnyttjat.

Huset ritades av stadsingenjör Carl August Lagerqvist och 1900 stod byggnaden färdig. Slutnotan hamnade på 101 000 kronor.

De flickor som gick i Flickskolan kom hit efter fjärde klass i folkskolan. Tvärs över gatan, i nuvarande stadshuset, fanns realskolan. Flickskolans sista avgångsklass tog examen 1973. Sedan dess har huset använts av kommunens olika förvaltningar.

ANNONS

– Man försökte anpassa lokalerna till kontorsmiljö och det har funnits en fin charm i huset, med alla prång, säger Sven-Göran Dahlberg, fastighetschef på serviceförvaltningen.

Men med den här renoveringen ska huset bli ännu mer kontorsvänligt. Genom att källaren görs i ordning får huset ett helt nytt extra våningsplan att utnyttja. Källaren ska inrymma konferensrum, lunchrum, duschar och omklädningsrum.

När de andra våningarna inte längre behöver inrymma den typen av gemensamutrymmen frigörs lokaler för kontor. Sammanlagt tillkommer ungefär tio kontorsarbetsplatser när renoveringen är klar.

Taket har lagts om och marken runt huset har dränerats. Källarens golv har brutits upp och leran under golvet – ungefär 250 kubikmeter – har fraktats bort och ersatts av makadam. Därefter har man lagt ett nytt golv med golvvärme i källaren.

Gammal tapet och plastfärg rivs ner och väggarna får ny puts och ny färg som gör att de kan andas. En ventilationsanläggning installeras. Den kommer innebära en energibesparing eftersom varmluften återanvänds. Fogarna mellan tegelstenarna på fasaden ska knackas bort och ersättas.

– Med en sådan här renovering står sig huset fint i hundra år till, säger Valter Caspersson på Varbergs Fastighets AB.

Renoveringen kommer kosta ungefär tolv miljoner kronor. Erlandssons Bygg, Peab, Gullbergs Plåtslageri, Midroc Electro, Votab och Sandå måleri samarbetar om renoveringen.

ANNONS

Om tidsplanen håller ska personalen från hamn- och gatuförvaltningen flytta in igen i september. De kommer då att dela huset med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, som lämnar sina nuvarande lokaler på Drottninggatan.

ANNONS