Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nytt sätt att summera ska ge skjuts åt hållbarhetsarbetet

För första gången tecknar nu kommunen ett hållbarhetsbokslut.…”Det viktiga är inte bokslutet i sig utan att vi genom det kan peka ut vad som är viktigast att jobba med framåt”, säger Christoffer Bergenblock (C).

Kommunen summerar sin ekonomi varje vår och sedan 2017 gör kommunen också ett personal- och hälsobokslut. Nu presenteras för första gången ett tredje bokslut – ett hållbarhetsbokslut.

Bokslutet ska mäta hur kommunen klarar de mål för hållbarheten som man antagit för året 2017 till 20215: Livskraftiga ekosystem, hållbar resursanvändning och ett välmående samhälle.

LÄS MER: Kommunen ska göra hållbarhetsbokslut

Detta första hållbarhetsbokslut noterar sådant som rimmar väl med målen, exempelvis fjärrvärmenätet och solkartan som pekar ut tak lämpliga för solceller i stan. Vägen är längre att gå när det exempelvis kommer till att anpassa konsumtionsmönster efter naturens resurser och kretslopp.

Medborgarna undrar

– Det görs mycket bra men vi har saknat en sammanhållen bild av allt som händer i kommunen och de kommunala bolagen. Jag fick idén till det här bokslutet hösten 2019 och sedan blev det ett gemensamt initiativ från Alliansen, berättar Christoffer Bergenblock om bakgrunden till bokslutet.

– Vi vill ju inte skapa massa merjobb för förvaltningarna, men här utgår vi ifrån material vi redan har, säger Morgan Börjesson (KD).

– Vi får allt oftare frågan från väljarna om vad vi gör i de här frågorna. Nu kan vi visa det på ett tydligt sätt, säger Tobias Carlsson (L).

– Med bokslutet kan vi visa riktningen framåt men också sprida goda exempel, säger Bergenblock.

Gamla tippar tas omhand

Vid måndagens presskonferens lyfte Alliansens företrädare Varbergstunneln och täckningen av deponierna i Lassabacka och Veddige som goda exempel som kan hjälpa till att skapa ett mer hållbart Varberg. Man uttryckte också en oro för att coronapandemin nu gör att färre åker kollektivt – en backlash för kollektivtrafiken, som tidigare varit på rätt väg.

– Det finns mycket att arbeta med framöver, inte minst på det sociala området. Där har vi ett stort arbete att göra, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

– Det får inte gå inflation i bokslut men faktum är att det händer grejer när vi sätter fokus på frågorna, säger Tobias Carlsson (L).

Bokslutet ska debatteras och klubbas av fullmäktige den 15 juni.

LÄS MER: Varberg och Falkenbergs kommuner saknar en plan för att få bort farliga kemikalier

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här