Pristagare. Cilla Lundström från föräldranätverket Barn i Behov och Ulrika Aspeflo som fick ”Årets pris i skolkurage”.
Pristagare. Cilla Lundström från föräldranätverket Barn i Behov och Ulrika Aspeflo som fick ”Årets pris i skolkurage”.

Nytt pris delades ut på årets Anhörigriksdag

På Anhörigriksdagens första dag delades ”Årets pris i skolkurage” ut för första gången. Priset gick till Ulrika Aspeflo för hennes arbete med barn med särskilda behov.

ANNONS
|

Ulrika Aspeflo har lång erfarenhet av att arbeta med både barn och vuxna med autism och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat som logoped, specialpedagog och konsult inom olika verksamheter.

– Det känns fantastiskt, hedrande och oväntat och jag är väldigt glad över att ha fått det här priset, säger hon.

Priset delas ut av föräldranätverket Barn i Behov, som jobbar för barns rätt till särskilt stöd i skolan. Cilla Lundström från Barn i Behov motiverar valet av pristagare med att Ulrika Aspeflo har varit väldigt uppskattad och hjälpt många genom åren.

– Hon är modig och hon har alltid stått rakryggad och fått de vuxna att förstå barnen och deras behov genom att stå på elevernas sida, säger Cilla Lundström.

ANNONS

Förutom att dela ut priset presenterar Barn i Behov en ny rapport under Anhörigriksdagen. I rapporten har man undersökt hur ett par hundra svenska kommuner hanterar skolornas ansökningar om stöd till barn med särskilda behov. Resultatet visar på stora skillnader mellan kommunerna, när det gäller hur många som ansöker, hur många som får avslag samt hur riktlinjerna ser ut.

I undersökningen har Varbergs kommun angett hur många ansökningar som har kommit in men inte hur många som har fått avslag, varför det är svårt att dra några slutsatser.

I rapporten har man även jämfört Sverige med resten av EU, och den visar att Sverige är sämst när det gäller andelen barn som får särskilt stöd. Island hamnar på första plats.

Cilla Lundström poängterar att det viktigaste när det gäller särskilt stöd till barn är att personalen i skolan har tillräcklig kunskap och att man därför bör satsa mycket på utbildning och fortbildning.

– Det är helt värdelöst att bara ha ett fåtal specialpedagoger eller avsätta ett fåtal timmar för de här barnen, alla måste förstå vilka behov de har och hur man ska jobba med dem, säger hon.

Under tisdagen visades en ny video på Anhörigriksdagen. Den är gjord av Måns Eriksson (text, musik och video), Marie Rydell och Annika Pedersen (text) och låten framförs av Annika Pedersen. Låten heter ”Vi kan aldrig förlora” och handlar om anhöriga och deras situation. Den har också blivit signaturen för Anhörigas Riksförbund. Klicka här för att se videon.

ANNONS
ANNONS