Bengt Johansson och Ingemar Ericsson i partiet 24:7
Bengt Johansson och Ingemar Ericsson i partiet 24:7 Bild: Johan Erkki

Nytt lokalparti ställer upp i kommunalvalet i Varberg

Ett nytt parti kommer att finnas på valsedeln när Varberg går till kommunalval 2022. Ingemar Ericsson och Bengt Johansson ger sig in i valrörelsen med lokalpartiet 24:7.

ANNONS
LocationVarberg||

Varbergs nya lokalparti 24:7, som i dag har ett tiotal medlemmar, riktar sig i huvudsak till ”vanligt folk, med vanliga löner, som arbetar inom LO-yrken eller offentlig sektor. 24:7 vill ersätta sociala och ekonomiska orättvisor med demokrati och gemensamt ägande ” – så står det i partiets tryckta stadgar och avsiktsförklaring.

– Det är vår portalparagraf. Det är det enda vi har i partiprogrammet, sen handlar resten om konkreta frågor, säger Ingemar Ericsson.

Det var i december förra året som Ingemar Ericsson och Bengt Johansson lämnade sina uppdrag i Kommunistiska partiet i Varberg. Den gångna våren har de arbetat för att grunda partiet 24:7 som nu ställer upp i kommunalvalet 2022 och siktar på en valsedel i regionvalet. Partinamnet speglar den verklighet som många lever i, enligt partiets ordförande Bengt Johansson:

ANNONS

– Det är en allt större grupp i samhället som blir pressade dygnet runt för att kunna leva och betala hyran. Alltifrån timanställd hemtjänstpersonal till bemanningsanställda som i princip får sova med mobilen under kudden för att svara först när det ringer för att få jobbet. Det är en otroligt osäker tillvaro som allt fler har. Vi vill göra motstånd mot detta tjugofyra timmar om dygnet, säger han.

– Vi vänder oss till människor som jobbar och sliter tjugofyratimmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Ingemar Ericsson, vice ordförande.

Behövs ytterligare ett parti?

– Absolut. Vi tycker inte att det är någon större skillnad mellan partierna som finns idag. De är för utvecklingen som vi ser med ökad byråkrati, att de rika blir rikare och vanligt folk jämt får sämre trygghet, säger Ingemar Ericsson.

Är ni beredda att samarbeta med andra partier?

– Ja. Det spelar ingen roll vilket parti, sakfrågan är det viktiga. Varje gång som vi bedömer sakfrågan kommer vi att utgå ifrån frågan ’är det här bra eller dåligt för vanligt folk?’, det är utifrån det vi kommer att agera, säger Bengt Johansson.

– Vi är öppna för människor från många olika utgångspunkter, vi möts i de konkreta sakfrågorna här i Varberg, säger Ingemar Ericsson.

ANNONS

Anser ni er vara till vänster eller höger?

– Vi är ett intresseparti för vanliga människor. Sen får andra påstå någonting i så fall, säger Bengt Johansson.

Tror ni på framtiden för lokala partier?

– Det vi ser i landet är en framväxt med mängder av lokala partier. Det är en trend som ökar. Sen är innehållet i de olika partierna väldigt skiftande. En sak som är gemensamt för alla partierna är att de inte godkänner eliten och makten längre. Det finns ett tryck underifrån för att bryta detta. Det behövs ett alternativ för vanliga människor. Det är därför vi har ambitionen att bygga vårt parti med folkrörelseprinciper, säger Bengt Johansson.

– Vi är inte bara ett parti, vi vill återanknyta till folkrörelsetraditionen. Att folk själva är med och driver igenom frågor, tillägger Ingemar Ericsson.

Hur skiljer ni er från andra partier?

– Vi accepterar inga neddragningar eller besparingar på människors tillvaro. Vi är emot privatisering som i fallet med den personliga assistansen som nu blir verklighet i kommunen, och som medför lönesänkningar för de som arbetar. Den typen av besparingar säger vi blankt nej till. Vi vill istället spara in på den allt mer ökade byråkratin i kommunen. Och slöseriet med att hyra in konsulter i parti och minut, säger Ingemar Ericsson

ANNONS

– Vi blir den enda oppositionen, säger Bengt Johansson.

Vilka andra frågor är viktiga för er?

– Vi vill se billigare hyror och en större andel hyresrätter i stan. Vi säger nej till fler bostadsrätter. Vi vill även att folkomröstningar ska genomföras i viktiga frågor, säger Ingemar Ericsson.

Ni har valt att inte ta emot partistöd från stat, kommun eller landsting. Hur kommer det sig?

– Det går allt mer mot att partier lever på olika former av partistöd. Det vill vi motverka. Partierna ska bäras upp både ideologiskt och ekonomiskt av sina medlemmar. Hamnar vi i fullmäktige kommer vi inte ta emot något stöd, vi tycker de pengarna ska gå till undersköterskorna istället, säger Bengt Johansson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS