Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förändring. Om det blir som planerat försvinner fastigheten där Kontrollhudar i dag huserar. I stället blir det ett nytt handelscentrum där bland andra Biltema kommer att etablera sig.

Nytt handelscentrum vid Värnamovägen

Fastigheten som Kontrollhudar håller till i ska, om planerna går i lås, rivas och ge plats för ett nytt handelscentrum med Biltema i spetsen. Norska familjeföretaget Aspelin Ramm äger marken och satsar 150–200 miljoner kronor i projektet.

Aspelin Ramm är ett företag som arbetar med fastighetsutveckling. 2008 köptes fastigheten på Värnamovägen 6 där Kontrollhudar bedriver sin verksamhet.

Hyreskontraktet med Kontrollhudar går ut den sista december 2014. I samband med det kommer planerna om en rivning av fastigheten att skrida till verket.

En ansökan om plantillstånd för att göra en ny detaljplan för området ska vara inlämnad till Varbergs kommun. Det är kommunstyrelsen som prövar och beslutar om plantillståndets lämplighet.

Företagare i Varberg brukar klaga på att det är långa handläggningstider för den här typen av ärenden. Det finns fall i Sverige där det tagit över två år för att få ett planärende behandlat.

– Som der ser ut nu är Marknad Varberg och kommunen positiva till våra planer. Vi letar efter lägen som vi tror kan omvandlas till någonting annat. Volymhandel har vi haft i åtanke för den här fastigheten sedan den köptes, säger Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramms svenska verksamhet.

Biltemas eventuella etablering i Varberg har det surrats om under flera år. Det har ryktas om allt från Varberg Nord till Jonstaka. Nu blir det med största sannolikhet Värnamovägen.

– Vi har hittat en tomt som skulle fungera bra för oss. Många bilar passerar utmed Värnamovägen och de lägen som vi har varit intresserade av vid motorvägen har av olika anledningar inte gått att lösa, säger Kent Frennesson, vd för företaget som bygger och äger Biltemas fastigheter.

En nyetablering av Biltema i Varberg innebär 20-25 nya arbetstillfällen. Sammanlagt borde ett nytt handelscentrum av den här digniteten leda till cirka 100 nya arbetstillfällen. Det skulle förstås vara jackpott för Varberg.

Tanken är att Biltemas fastighetsbolag Buffin real estate köper en bit mark för att på egen hand bygga en butik på cirka 5 000 kvadratmeter. En avsiktsförklaring är redan påskriven med Aspelin Ramm.

– Uppgörelsen som vi har förutsätter att det blir ett handelscentrum. Så det är lite saker till som ska in i det här spelet innan allt är klart, säger Kent Frennesson.

Efter Biltemas nybygge finns det cirka 14 000 kvadratmeter kvar för övriga att dela på.

– Övriga fastigheter kommer vi att bygga till hyresgästerna, som vi inte vet vilka de är ännu. Närheten till Lassabacka, kommunikationerna och det korta avståndet till centrum gör det till ett attraktivt läge, menar Lennart Karlsson, som nu har ett av Aspelin Ramms större projekt i Sverige framför sig.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här