Nytt förslag: Så ska Varbergs skolor organiseras framöver

Tre nya F-9-skolor, en grundsärskola, förändrade upptagningsområden och nya stadieindelningar. Det är några av förslagen som förskole- och grundskoleförvaltningen presenterar.

ANNONS
|

I ett års tid har arbetet med att ta fram förslaget på en ny skolorganisation pågått. Enligt kommunens behovsanalys kommer elevantalet att öka med 1900 barn i åldrarna 6 till 15 år fram till år 2034, vilket ställer stora krav på skolorganisationen.

– Det vi kan se är att det finns behov av tre nya skolor för att möta upp det ökade elevantalet, säger Maria Wirén, tillförordnad förvaltningschef.

LÄS MER:Ett växande Varberg kräver omorganisation i skolorna

Ett omfattande arbete

I arbetet med den nya planen har förvaltningen gjort en översyn av upptagningsområden. Det har även genomförts intervjuer med elever och personal och analyser av bland annat befolkningsprognos, betyg, lärarbehörighet, skolval och skolskjuts.

ANNONS

– Jag är väldigt glad för att man har jobbat såhär strategiskt och långsiktigt. Det betyder att man kan kommunicera till invånarna i väldigt tidiga skeden och vi ser också att man tar ett stort ansvar för framtiden, säger Hanna Netterberg (M), ordförande i förskole- och grundskolenämnden.

Även Linda Berggren (S), nämndens vice ordförande, tycker att förvaltningen har gjort ett bra arbete.

– Det är viktigt att bostadssegregationen inte ytterligare förstärks i skolan utan att det finns möjligheter att tänka nytt kring det när man förändrar upptagningsområden. Det är viktigt att vi har ögonen på det framöver och ser hur det utvecklas, säger hon.

Nya F-9-skolor planeras

Enligt förslaget som presenteras ska de tre nya skolorna som planeras ha stadieindelningen F-9 och ligga i område nordväst, syd och centrum norr. Skolan som ska skapas i centrum norr är den nya Håstensskolan som beräknas vara klar till läsåret 2024/2025.

LÄS MER:Alliansen planerar ny grundskola på Håsten

Vid samma tidpunkt väntas även en ny grundsärskola tas i bruk. Öppnandet av den nya skolan på Håsten medför förändringar i upptagningsområden och samtidigt kommer stadieindelningen på Bockstensskolan ändras, från F-5 till F-9. Dessutom går Furubergsskolan från att ha F-5 till F-6.

Politiskt har vi markerat tydligt att vi inte vill ha några nedläggningar eller avvecklingar av någon av våra skolor, säger Hanna Netterberg (M).

Men även i närtid planeras förändrad stadieindelning. Redan i höst kommer Bläshammar skola omvandlas från F-5 till F-6. Det väntas även förändringar för Spannarps skola där elever som slutar trean kommer att börja årskurs fyra på Ankarskolan istället för Bosgårdsskolan.

ANNONS

LÄS MER:Här är skolorna och förskolorna som ska byggas i Varbergs kommun

Läsåret därpå, det vill säga 2022/2023, kommer förändringar att ske i upptagningsområden i centrum. Dessutom omvandlas Kung Karl skola från F-5 till F-6 och när eleverna ska börja sjunde klass läsåret 2023 ska de gå till Lindbergs skola istället för Vidhögeskolan.

Vissa beslut skjuts fram

Hösten 2025 är tanken att den nya skolan i det nordvästra skolområdet ska vara klar men var den ska ligga är inte bestämt.

– Samhällsutvecklingskontoret arbetar med det och det finns ett antal tomter runt Bläshammar som man tittar på, säger Hanna Netterberg.

Året därpå är tanken att den nya skolan i område Syd ska vara klar, men där är planerna inte så långt gångna.

Förskole- och grundskolenämnden väntas anta förvaltningens förslag den 29 mars, men arbetsutskottet har valt att skjuta beslut om område Syd på framtiden eftersom det är oklart hur utvecklingen kommer se ut i till exempel Sibbarp.

– Många av de beslut som väntas fattas längre fram i tiden är lite mer osäkra och samtidigt finns det då chans att årligen utvärdera hur befolkningsprognosen växer och hur det ser ut. Vi vill därför vänta med slutgiltiga beslut för område Syd, säger Hanna Netterberg.

Trots att det är stora förändringar som planeras så finns det i nuläget inga planer på nedläggning av någon skola i kommunen.

ANNONS

– Nej, politiskt har vi markerat tydligt att vi inte vill ha några nedläggningar eller avvecklingar av någon av våra skolor, säger Hanna Netterberg.

LÄS MER:Andelen gymnasiebehöriga elever skiljer stort mellan skolor i Varbergs kommun

ANNONS