Nytt fågelrekord på Getterön

För andra året i rad slår Getteröns fågelstation rekord i antal ringmärkta fåglar. – Det är roligt, ungefär 15 400 fåglar har vi märkt i år, säger Bo Nielsen, ansvarig för stationen.

ANNONS
|

– De ska bara sitta i nätet i max 30 minuter, vi försöker vara väldigt noga med det, säger ringmärkarassistent Kerstin Gabre.

Hon går samma runda om och om igen på naturreservatets marker. Näten som sitter uppe på strategiska platser fångar in fåglar som sedan ska märkas.

– Jag håller i fötterna. Man får aldrig klämma på magen för då kan de dö. De har inget som skyddar där. Man måste veta precis vad man gör och hur man ska göra, säger Gabre.

Året har varit hektiskt för fågelstationen på Getterön. Rekordet för antalet ringmärkta fåglar har redan slagits och det med råge. 15 400 fåglar är nästan 2 000 fler än under hela 2015.

ANNONS

– Förra året var också ett rekordår. Två år i rad har det blivit rekord, sen vi får se om det är en trend, men jag tror inte det, säger Bo Nielsen, ansvarig för fågelstationen.

Det gynnsamma vädret uppges vara en anledning. En annan är den fågelsång som spelas upp i anslutning till näten.

– Det är en kombination av väder, vilka fåglar som kommer och hur man spelar. Vi har gjort på ett lite annorlunda sätt än tidigare och det verkar ha funkat bra, säger Nielsen.

Även under måndag förmiddag har fågelsången lockat till sig flera arter. Kerstin Gabre får plocka såväl gransångare som gärdsmygar och mängder av ettriga blåmesar ur näten. En pilfink dyker också upp.

– Det är ganska ovanligt, pilfinken flyger sällan in i näten. Den kan vara född i år och inte lärt sig var näten sitter, säger Gabre.

Hon flyttade till Varberg som pensionär och fastnade snabbt för fågelstationens arbete. Att samla in fåglar passar henne som hand i handske.

– Man måste ha det i fingrarna, själv jobbade jag som operationssköterska förut. Jag har haft några som vill gå med och lära sig, men har man det inte i fingrarna är det svårt.

ANNONS

Efter att fåglarna tas ur näten läggs de i tygpåsar för att lugnt kunna transporteras till ringmärkningen.

– Men vi får inte blanda arter i påsarna. Det kan vara upp till åtta fåglar i samma påse.

Många fåglar har redan en märkning, men de samlas in i alla fall.

– Även om vi har märkt dem häromdagen är det viktigt att se så de lägger på sig innan de ska flytta, säger Gabre.

– De allra flesta som vi märker kommer inte tillbaka. De flesta av dem vi får in har vi oftast märkt tidigare samma säsong. Ett färre antal har vi märkt tidigare år och ännu färre är fåglar som andra stationer har märkt, säger Bo Nielsen.

ANNONS