Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nytt bluffutskick till företagare

Ett nytt bluffutskick är i omlopp. Företagare i Varberg slår nu larm. – Att det finns de som försöker sko sig på andras elände och goda vilja gör mig förbannad, säger Thomas Ericsson.

I veckan har två personer som driver företag hört av sig till HN, båda har fått samma utskick. Avsändare är ”Företagsopinion”. Broschyren ger intrycket av att vara en intresseförfrågan om de i sitt företag skulle kunna tänka sig att erbjuda nyanlända nystartsjobb, instegsjobb, traineejobb eller arbetspraktik. Men läser man det finstilta står det att om blanketten skickas in skriver företaget upp sig på ett abonnemang som kostar 6 395 kronor per år.
– Jag tänkte först att jag skulle svara men det var tur att jag läste längst ner, säger Thomas Ericsson.

Arbetsförmedlingens uppdrag
Genom att skicka in blanketten skriver företaget upp sig på 24 månader. Ett abonnemang som automatiskt förlängs med 12 månader om det inte sägs upp 90 dagar innan det löper ut.
Hans G Larsson, press- och informationsansvarig på Arbetsförmedlingen i Halland, berättar att de tjänster som Företagsopinion erbjuder är sådant som ligger i Arbetsförmedlingens uppdrag.
– Vi har den här målgruppen och kan tillhandahålla detta helt utan kostnad eftersom vi är skattefinansierade, säger han.
Enligt sajten Förenade bolag som arbetar med att kartlägga och bevaka fakturabedrägerier är Företagsopinion en avknoppning av de svenskdrivna men estlandsbaserade internetkatalogerna Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen. Dessa båda finns med på Svensk Handels varningslista där de varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Även Företagsopinion finns nu med på listan.

Ingen kontakt
Vi ringde det telefonnummer som stod på hemsidan och kom till Kundtjänst. Personen som svarade ville själv inte svara på frågor från en journalist utan skulle säga åt någon annan att höra av sig. Men vi hörde inte ett ljud.
Thomas Ericsson är egentligen pensionär men har fortfarande sitt företag Skolarkitekten i Väst AB aktivt. Han ritade skolor en gång i tiden och nuförtiden händer det att folk hör av sig och vill ha hjälp med något mindre projekt.
Han har fått bluffakturor tidigare men den här gången kändes tillvägagångssättet mer sofistikerat.
– Jag vill varna andra. Kanske kan det hjälpa någon, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här