FORTSÄTTER SOM ASYLBOENDE. Innan Mäshult blev flyktingboende har lokalerna använts som både vandrarhem och ungdomsanstalt. Bild: Annika Karlbom/Arkiv
FORTSÄTTER SOM ASYLBOENDE. Innan Mäshult blev flyktingboende har lokalerna använts som både vandrarhem och ungdomsanstalt. Bild: Annika Karlbom/Arkiv

Nytt besked för Mäshult

Ägaren till Mäshults flyktingboende är i full färd med att stänga och tömma lokalerna. Men det har visat sig att Migrationsverket har andra planer för verksamheten.

ANNONS
|

HN har tidigare berättat om att Varbergs asylboenden avvecklas ett efter ett, däribland Mäshult. Senast den 20 september skulle flyktingboendet vara tömt och verksamheten skulle återgå till sin förra form som vandrarhem. Men nu har planerna ändrats. Migrationsverket vill att Mäshult ska öppna för cirka 130 asylsökande. I ett mejl från Migrationsverket till kommunstyrelsen i Varberg ska inflyttningen ske inom kort.

– Vi har inte haft den utflyttningstakten till kommunerna som vi räknat med. Det är vanligt att personer bor kvar på boenden längre än beräknat, säger Johan Rexhag, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Region Väst.

Vilka kommer att flytta in på Mäshult?

ANNONS

–Vi har som princip att erbjuda platser till dem som har praktik, jobb eller har barn som går i skola i närområdet, säger Johan Rexhag.

När HN ringde upp Mäshults ägare Lena Bengtsson var hon inte informerad om Migrationsverkets planer.

–Vi håller på att avveckla just nu. Men jag har lärt mig att leva med att det är snabba beslut som gäller, säger hon.

Mäshults gamla avtal var på 88 platser. De nya avtalen gäller 46 respektive 82 platser.

Håkan Strömberg, chef för socialförvaltningen, är inte nöjd med velandet kring asylboendena.

– Vi behöver en långsiktig plan för flyktingmottagandet. Nu är det tvära kast som skapar frustration, säger Strömberg.

HN har tidigare berättat att totalt 223 personer varav 55 barn placerades ut i Varbergs kommun under förra året sedan de fått uppehållstillstånd och kommunplats. Enligt Migrationsverkets första prognos var det 276 nyanlända som skulle utplaceras i kommunen i år, men eftersom flyktingströmmen minskade till Sverige reviderades antalet till 217.

–Vi har tagit emot enligt plan under året, men till hösten kommer en rejäl utmaning att få fram bostäder till barnfamiljer. Då behöver vi få hjälp av privata värdar, säger Jonas Da Silva, utvecklingschef i Varberg.

ANNONS

Migrationsverket beräknade att det främst skulle anlända ensamkommande män. Men prognosen ändrades och fler barnfamiljer än väntat behöver bostäder, vilket ställer ett högre krav på kommunen.

Hur ska ni lösa boendesituationen?

–Vi drar i alla trådar vi kan. Hittills har vi lyckats, säger Da Silva.

Enligt Jonas Rexhag på Migrationsverket finns det inga planer på att något av Varbergs två andra asylboenden - Björkgårdens stugby och Eja-Märtas gård - ska fortsätta som flyktinganläggningar.

ANNONS