Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Eriksson samlar nyheter.

Nyheter nästa för Rickard Eriksson

På sajten Dagsaktuellt.se samlar Rickard Eriksson dagens mest uppmärksammade nyheter. Projektet är helt nystartat men tankarna föddes redan på Lunarstorm. – Jag har alltid varit nyhetsintresserad, säger han.

Rickard Eriksson har sett sig själv som en redaktör ända sedan han styrde Lunarstorm. Då var han i perioder redaktör för över en miljon användare och deras innehåll.

I hans nya projekt, nyhetsinsamlaren Dagsaktuellt, hoppas han kunna dra nytta av det han lärt sig på Lunarstorm.

– Det vi var bäst på var att hantera användare och användargenererat material. Jag tycker att mediehusen glömmer bort den biten. Ska gammelmedia överleva måste de bli bättre på att använda sina läsare och låta dem vara med och skapa innehåll på sajten, säger han.

Dagsaktuellt påminner om sajten socialanyheter.se. Båda två samlar in de artiklar som blivit mest delade i sociala medier de senaste timmarna.

Vad menas med delade?

– Jag gillar egentligen inte ordet delat, för det stämmer inte riktigt. En delning är egentligen en reaktion och det finns fyra olika reaktioner som jag räknar. Rena delningar, alltså när någon skickar vidare artikeln till sina vänner på Facebook. Sen har vi när någon trycker på gillaknappen och när någon skriver en kommentar. Slutligen har vi delningar på Twitter.

Reaktionerna som Rickard Eriksson använder sig av har olika värde. Vad som delas på Facebook skiljer sig till exempel från det som delas på Twitter.

– På Twitter vill användaren ofta framstå som lite mer seriös och därför delas till exempel kattfilmer mer på Facebook än på Twitter, säger Rickard Eriksson.

Att gilla något betyder oftast att man har läst och tagit till sig artikeln. Om man kommenterar artikeln har man oftast blivit mer berörd.

– Jag samlar de artiklar som blivit mest kommenterade under en flik som jag kallar för kontroversiella.

Rickard Eriksson menar att hans nya sajt skiljer sig från socialanyheter.se genom att flödet kan anpassas efter dina intressen.

– Jag har byggt sidan efter ämnesnivå, som en klassisk tidning. Om du till exempel är intresserad av sport kan du läsa de mest delade artiklarna i den genren.

Såväl Rickard Erikssons projekt dagsaktuellt som socialanyheter.se skickar vidare läsaren till ursprungsartikeln. Om det exempelvis är Hallands Nyheter som skrivit en artikel skickas man till hn.se om man vill läsa den.

Varför gör du en sådan här tjänst?

– Först och främst är det ett hobbyprojekt. Men jag har alltid varit väldigt intresserad av nyheter och hur man tar till sig dem. Det jag vill är att ha alla världens nyheter samlade på ett ställe.

Så du vill inte konkurrera ut Hallands Nyheter?

– Nej, jag vill inte konkurrera ut några medier. Jag vill skapa något tillsammans. Det hade varit roligt att vara med och rädda lokaljournalistiken.

Hur ser du på lokaljournalistik?

– Den erbjuder något som större medier inte kan göra, det riktigt nära. Men jag skulle vilja se att lokaltidningar blev den naturliga mötesplatsen för sin stad på nätet. I stället för att gå in på Facebook borde varbergarna samlas på hn.se.

Lokaltidningarna ska bli som Lunarstorm?

– Ja, ungefär. Man ska utnyttja och samarbeta med sina läsare.

Startplats. Tullhuset var Lunarstorms kontor under ungefär fem år i början av 2000-talet. När företaget växte fick de flytta till större lokaler vid Monark. Bild: Annika Karlbom

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här