Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nygammal dramatik på Varbergs fästning

I veckan startade en ny dramatisk visning på Varbergs fästning. I fem veckor framöver bjuds besökare på en resa genom tiden för att avslöja en komplott och stoppa de onda svenskarna.

– Denna fästningen har kämpat mot många fiender genom åren. Men vem tror ni var fienden sommaren 1613? frågar guiden den samlade gruppen.

– Bockstensmannen? gissar Axel Rosholm.

Det är en blåsig julidag och det hänger regn i luften. Trots det är det många som har bokat plats på den dramatiska visningen. Det rätta svaret är faktiskt att svenskarna var fienden 1613 och tillsammans med de två arbetarna på slottet Eskil och Arent måste de bekämpas.

– Varje sommar har vi dramatiska visningarna och de är alltid populära. Årets version heter ”Det blåser från norr”. Men i år är det lite annorlunda och vi har tagit många försiktighetsåtgärder för att förhindra smittspridning. Till exempel är grupperna mycket mindre än vanligt. Vi brukar ha grupper med trettio besökare men i år är de bara femton per grupp, säger museipedagogen Inger Alebo som har arrangerat visningarna i femton år.

Två av skådespelarna är Eric Ragnarsson som spelar Arent och Adrian Alebo Andersson som spelar Eskil. De har båda jobbat på fästningen och museet i flera år och tycker om att ge folk en annorlunda historisk upplevelse.

– Det är verkligen jätteroligt, en av de bästa sakerna med jobbet är kollegorna, säger Eric Ragnarsson.

–Ja, vi blir verkligen väldigt sammansvetsade, säger Adrian Alebo Andersson.

Förutom Eric och Adrian som jobbar på på museet är flera av rollerna rollsatta av gymnasiestudenter som sommarjobbar på fästningen. Sammanlagt är det 25 sommararbetare med i produktionen.

– De har varit jätteduktiga med tanke på att de knappt hunnit öva. Vi hade bara en dag igår att öva och då var det storm. Men trots det har alla lyckats anpassa sig för omständigheterna och gör ett fantastiskt jobb, säger Inger Alebo.

Några som kommit för att titta på föreställningen är familjen Rosholm. De bor i Växjö men har kommit upp från sin sommarstuga i Halmstad för att se på föreställningen.

– Soldaten som de skuggade var den bästa, säger Axel Rosholm.

– Ja, både han och alla andra skådespelarna var jätteduktiga, säger Alva Rosholm.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här