Nygammal bok vill inspirera till att vandra i Varberg

Lagom till den första sköna vårdagen släpps en ny utgåva av en bok som vill inspirera till vandringar och promenader i Halland.

ANNONS

Boken släpptes 2010 på Ica Bokförlag med titeln ”Femtio härliga vandringar i Halland”. Den nya utgåvan heter kort och gott ”Härliga vandringar & promenader i Halland” och ges ut på Tukan förlag. Med soliga och storslagna bilder lockas läsaren till att ta sig ut i naturen. När Varbergsposten når naturfotografen Patrik Leonardsson på telefon beskriver han ett gråmulet och duggregnigt Halmstad.

– Målet var att visa Halland från sin bästa sida och den här sidan är väl den som man minst vill visa upp, säger han och skrattar.

”Väldig rikedom”

Patriks kärlek till det halländska landskapet är stor.

– Vi har en väldig rikedom. En vacker kust går över i storslagen slätt och så kommer vi in i trolsk skog och vi har ofta bara förflyttat oss en och en halv mil.

ANNONS

Boken kom till genom ett samarbete mellan Patrik och författaren Micael Goth (1969-2015). Micael hade flyttat från Göteborg till Vessigebro och tog dagliga promenader i omgivningarna.

– Han fick tag i min bok ”Halland: landet innanför hallarna” och blev väldigt inspirerad. Han ville göra en bok om vandringar när han såg alla fina platser. Men i samma veva höll jag på för fullt med en bok om Nissan, så han fick dra det stora lasset med planeringen, säger Patrik Leonardsson.

Patrik bidrog med Hallandskunskap och 10 000 bilder i sitt arkiv.

– Det som var skönt var att jag inte behövde välja själv. Jag skickade över bilder och sedan valde formgivaren Pelle Sundquist ut vad som skulle vara med och hur det skulle se ut. När man väljer själv blir man färgad av stämningarna av det man har fotograferat och låst i hur man vill ha det redan från början.

Boken blev väl mottagen och släpptes snart i en ny utgåva.

– Jag har haft med den på mina föreläsningar och utställningar och den har alltid sålt bra. Så därför blev jag väldigt glad när Tukan ville ge ut den på nytt.

Föränderlig natur

Boken har arbetats om en aning, bland annat har den fått en ny framsida. En del fakta har korrigerats.

ANNONS

– Ja, naturen är faktiskt inte oföränderlig. Det händer väldigt mycket, inte minst i naturreservaten, säger Patrik Leonardsson och nämner även stormen Gudruns framfart som ett exempel på hur landskap kan förändras.

I avsnittet om Varberg tipsar Patrik och Micael om ett flertal vandringar, bland annat naturreservaten Åkraberg, Toppbjär, Gässlösa, samt Getterön och Vendelsö. Patrik Leonardsson är öppen för fler vandringsböcker framöver.

– Det finns väldigt många pärlor som jag har hittat sedan dess som mycket väl hade kunnat passa in i boken. Om den nya upplagan faller i god jord så om den faller i god jord så skulle jag absolut börja skissa på en uppföljare med en 40-50 nya vandringar.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS