Saluhallen som invigdes för sju år sedan är numer en hög plankor.
Saluhallen som invigdes för sju år sedan är numer en hög plankor.

Nybyggda saluhallen riven efter bara sju år

Bostadsbyggandet är så prioriterat att man river nybyggen för att göra plats för lägenhetshus. Saluhallen i Breared revs förra veckan – sju år efter invigningen.

ANNONS
|

Saluhallen i Breared invigdes 2009. Då flyttade bland annat ett bageri, en sushirestaurang och en delikatessbutik in i den nybyggda lokalen. Men det visade sig snart att kundunderlaget inte var tillräckligt och tre år efter invigningen lämnade Mjöbäcks Entreprenad in en ansökan om att bygga fem våningsplan med bostäder ovanpå lokalen.

– Det gick inte att ha någon vettig handelsverksamhet i Breareds centrum. Vi valde att bygga nytt för att bryta det negativa mönstret, säger Magnus Ivarsson som är entreprenadchef på Mjöbäcks Entreprenad.

Verksamheterna i saluhallen fick flytta ut och i höstas började ombyggnationerna. Från början var det tal om en påbyggnad men nu har den yttre delen av saluhallen rivits. När HN var på plats förra veckan återstod bara en av husväggarna.

ANNONS

– Det gick inte att bygga så många våningar ovanpå den befintliga byggnaden, säger Magnus Ivarsson.

Enligt detaljplanen ska bottenvåningen fortfarande innehålla så kallade – Vi är också öppna för detaljhandel men det vore fantastiskt att ha en verksamhet kopplad till Hälsans hus som ligger precis bakom, säger han.

Maria Söderlund, stadsarkitekt och ansvarig på kommunens bygglovsavdelning, har inte varit med om att man river ett så nybyggt hus tidigare. Hon säger att det är upp till byggherren att avgöra om det är lämpligt att riva en byggnad som bara är sju år gammal.

– Det här är ingenting som kommunen initierat utan en önskan från företaget. De måste ha bedömt att det var mer värt att bygga nytt än att bevara de befintliga lokalerna, säger hon.

Magnus Ivarsson säger att det inte var ett självklart beslut, men nödvändigt eftersom saluhallsverksamheten inte fungerade. Eftersom det finns en så hög efterfrågan på lägenheter för tillfället bedömer han att rivningen av den nybyggda saluhallen kommer att vara ekonomiskt lönsam i längden. Han förtydligar också att de bevarat den inre delen av saluhallen. Resten är nu riven.

Under vintern ska betongpålarna vara på plats. De 35 lägenheterna är redan sålda och om allt går som planerat är första inflytten i december nästa år.

ANNONS
ANNONS