Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya vandringsstigar går förbi Agnbäck och genom natursköna områden på gränsen mellan Varbergs kommun och Mark.

Nya vandringsleder invigs med Agnbäck som nav

Nu knyts Halland och Västergötland samman genom Kungsjölederna.

På söndag invigs de cirka tolv kilometer långa Kungsjölederna. De är olika slingor som går förbi både Agnbäck norr om Kungsäter och Sju Sjöar konferensanläggning i Öxnevalla där Agnbäck är navet. Slingorna sträcker sig genom skogsområden och utmed sjön Tolken.
– Dels vill vi göra området ännu mer attraktivt som besöksmål samt stötta det rörliga friluftslivet, säger Göran Palmkvist från Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag om de nya vandringsstigarna.
– Vi har röjt, märkt ut leder och satt upp infotavlor. Varje sträcka är runt fyra kilometer och kan kombineras med andra. Stora delar är till och med barnvagnsvänliga. Det är ett lätt sätt att umgås på i naturen.
 

Förenar leder
För vandringssugna innebär det att Kungsjölederna i Mark och en del av Viskastigen nu är sammanknutna. Man kan även fortsätta sin vandring ut med Viskastigen, som i sin tur kan kombineras med Hallandsleden.
– Det blir ett sammanlänkande område, säger Göran Palmkvist.
 

Gemensamt jobb
Arbetet med Kungsjölederna har genomförts av frivilliga i Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag, i samarbete med Varbergs kommun, Marks kommun, Leader Sjuhärad och Lokalt Ledd Utveckling Halland. Nästa etapp blir att under 2018 göra ett liknande projekt i Gunnarsjö/Kungsäter.

Söndagen den 18 juni klockan 10.15 är det invigning och bandklippning på Agnbäck. Flera aktiviteter sker i anslutning under dagen.
Agnbäck norr om Kungsäter är ett område som en gång tillhört Birger Svensson (Monarks grundare) där han lät uppföra sin sommarbostad.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här