Vill ha bättre väg. Lars-Åke Åkesson har under många år kämpat för en bättre väg 153, som han helst ser får en ny sträckning.
Vill ha bättre väg. Lars-Åke Åkesson har under många år kämpat för en bättre väg 153, som han helst ser får en ny sträckning.

Nya vägräcken byggs i onödan enligt kritiker

Nya vägräcken och röjning längs vägkanterna ska öka trafiksäkerheten längs väg 153. Lars-Åke Åkesson i Haksered anser att åtgärden får motsatt effekt. – De gör en dålig vägsituation ännu sämre, hävdar han.

ANNONS
|

Lars-Åke Åkesson har bott hela sitt liv i Haksered med 153:an som närmaste granne, precis där avtagsvägen till Åkulla går in. Han har sett ett flertal olyckor på vägen och mångfalt fler incidenter. Han har också stor trafikerfarenhet efter mer än 30 år som busschaufför.

– Räckena som de nu komp­letterar med gör mer skada än nytta, säger han. Många vågar inte köra närmare ett räcke än en meter och håller sig till mittlinjen och då ökar ju risken för kollision på den smala vägen. Och vart ska gående och cyklister ta vägen?

På Trafikverket är Ryno Nilsson i Halmstad ansvarig för de pågående arbetena. Han är naturligtvis av annan åsikt än Lars-Åke Åkesson.

ANNONS

– Kritikerna är ute och cyklar om jag ska vara ärlig, säger han. Vid ett olyckstillbud så är det mer förlåtande med sidoräcken. Vi tar också bort en del sten, träd och knackar bort lite berg för att göra sidoområdena säkrare om olyckan är framme.

Lars-Åke Åkesson ger inte mycket för det resonemanget. Han har under många år kämpat för en bättre väg 153, som han helst ser får en ny sträckning.

– En helt ny väg vore det absolut bästa men för att den nuvarande ska bli något säkrare krävs att den breddas med minst en meter på var sida, säger han. Då skulle det bli en rimlig standard på vägen som bättre stämmer överens med den verklighet vi lever i med den intensiva trafiken här är numera.

Ryno Nilsson håller med om att en ny väg vore det bästa.

– Visst är det så, säger han. Men det är ett politiskt beslut och vårt uppdrag är att underhålla de befintliga vägarna.

Lars-Åke Åkesson tycker att investeringen är bortkastade pengar.

– Vi hade snart haft en 2+1-väg här om de satsat alla pengarna på det istället för på räcken säger han.

Ryno Nilsson anser att pengarna är väl använda.

ANNONS

– Det är småpengar i sammanhanget som man snabbt kan räkna hem i minskat antal olyckor och kanske dödsfall, menar han.

ANNONS