Nya slingor ska locka fler

Hembygdsföreningen i Grimeton vill locka fler till Bexells talande stenar i Åkulla. Därför har man tänkt ut flera slingor med tillhörande frågor som man kan ta med ut i skogen.

ANNONS

Solen sipprar igenom lövverket i Torstorpsskogen. Ett par anspråkslösa skyltar vid parkeringsplatsen är allt som skvallrar om den märkliga samlingen stora stenar med inskriptioner som Alfred Bexell (1831-1900) lät två stenhuggare göra mellan 1883 och 1890. De runt 160 stenar som har hittats finns utspridda i skogen. De göms bakom träden och på stenarna växer mossa. Säkert finns här fler inskriptioner som ingen ännu hittat.

– Det är lite spännande att gå runt och leta, säger Lena Johansson från Grimetons hembygdsförening. Plötsligt dyker det upp en sten med röda bokstäver.

Hembygdsföreningen har gjort i ordning ett slags tipspromenad med anvisning om hur man ska gå, med olika svårighetsgrad. Förhoppningen är att fler ska lockas ut i skogen, titta närmare på stenarna och bli nyfikna på att få veta mer.

ANNONS

– Vi har gjort en bana för barn, mellan fyra och elva år. På den slingan kan man också komma fram med barnvagn. Sedan finns också en slinga för tonåringar och vuxna. Och till sist en slinga för dem som gärna klättrar omkring på klippblock och tar sig fram mellan snåren. Den första stenen i slingan ligger nära grusvägen och är lätt att komma till, men sedan blir promenaden allt svårare.

¬–Men det finns även de som går runt med rullator. Det finns något för alla som vill komma ut och njuta av naturen. Men det är viktigt att inte skräpa ner, säger Lena och ler.

Bexells talande stenar föll i glömska efter Alfred Bexells död och minnet av dem återuppväcktes först 1925. Sedan dess har de långsamt rönt allt större intresse som mer än lokal kuriosa. Mycket av det vi vet om stenarna hämtas från varbergsbon Margareta Strömboms bok Bexells talande stenar. Ett unikt kulturarv i Halland. År 2010 var stenarna också med i en fotoutställning på Moderna Museet. På de 160 stenarna finns tänkespråk och namn inristade. Ibland är det skrivet på latin och alla namn på stenarna är inte svenska. Varför Alfred Bexell lät göra ristningar i stenarna på sin mark är inte helt klart. Men att se de ristade stenarna mitt i naturen är suggestivt.

ANNONS

– Det är som en retreat för själen att gå här, säger Lena Johansson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Guidad visning

Hembygdsföreningen i Grimeton har gjort flera slingor med anvisningar och frågor som leder runt bland Bexells Stenar. Passen finns att köpa bland annat på Turistbyrån, Hembygdsföreningen och Grimetons radiostation.

Den 21 maj ordnar hembygdsföreningen också en guidad visning i området.

ANNONS