Nya regler för skolskjuts i Varberg

Från och med terminsstarten i höst gäller nya regler för skolskjuts i Varbergs kommun. Fler barn ska kunna cykla eller gå till skolan då kommunens gång- och cykelvägar byggs ut.

ANNONS
|

Vid förskole- och grundskolenämndens senaste möte beslutades om nya regler för skolskjuts i Varbergs kommun. Fler barn och elever ska kunna promenera eller cykla till skolan i takt med att kommunens gång- och cykelvägar byggs ut.

I de gamla reglerna står det att det kan göras undantag från avståndsreglerna, som gäller för att bli berättigad till skolskjuts, för barn som bor i tätort om det finns bra gång- och cykelvägar till skolan. I de nya reglerna har ordet tätort tagits bort.

– Allt eftersom kommunens cykelvägar byggs ut ser vi att fler kan ta sig säkert till skolan även om avståndet är något längre än de angivna, säger Johan Berntsson grundskolechef i Varbergs kommun.

ANNONS

I dag är det cirka 2000 elever i kommunen som är automatiskt berättigade till skolskjuts utifrån avstånd mellan skolan och hemmet. Hur många av dessa som berörs av att ordet tätort tas bort kan kommunen inte svara på.

– Det är Hallandstrafiken som ansvarar för skolskjutsen. När vi meddelar att vi förändrat direktiven så kollar de på vilka som berörs, säger Johan Berntsson.

Färre ska åka taxi till skolan

I dag finns det också en del elever som åker taxi till skolan. Det kan handla om elever med olika funktionshinder eller elever som bor växelvis hos skilda föräldrar i olika delar av kommunen. I de nya reglerna slår kommunen fast att taxi ska vara ett sista alternativ.

– Elever med funktionshinder ska inte per automatik få taxi till skolan. Vi vill att det ska utredas först om eleven inte klarar att åka med vanlig skolskjuts eller linjetrafik till skolan, säger Johan Berntsson.

Föräldrar ska betala avgift för missad avbokning

För de som i dagsläget har beviljat taxi till skolan innebär missade avbokningar en kostnad på 140 000 kronor varje år. Det handlar om tillfällen där taxin kör ut men där eleven av någon anledning inte ska åka med.

– I de nya reglerna kan vi ta ut en avgift på 100 kronor för varje missad avbokning, säger Johan Berntsson.

ANNONS

Han säger dock att det ska gå och göra undantag från regeln.

– Det finns fall där eleven av någon anledning totalvägrar att åka med när taxin kommit, trots att föräldrarna kämpar. I de fallen bör det inte tas ut någon avgift, säger han.

ANNONS