Bengt Johansson och Ingemar Ericsson startade 24:7 i fjol.
Bengt Johansson och Ingemar Ericsson startade 24:7 i fjol. Bild: Johan Erkki

Nya partier ”symtom på ett demokrati­underskott”

Striden om den politiska makten hårdnar i Varberg. Ett par nya och ett par nygamla partier satsar mot valet 2022.

ANNONS

Håkan Cullberg, Varbergspartiet

Håkan kommer från Göte­borg, men flyttade till Varberg 2014. Som arkitekt är det främst frågorna om stadsutveckling som har lockat honom till det nystartade Varbergspartiet. Han har tidigare arbetat som kreativ ledare för stadsutvecklingsprojektet i kommunen.

– En av de viktigaste frågorna för Varbergspartiet är hur man ska hantera stadens identitet framöver, så att vi till barnen lämnar över den vackra stad som vi har i dag. Kommunen måste svara upp mot den misstron som finns, att fina trähus som byggdes för 100 år sedan och skulle kunna stå i hundratals år till rivs och ersätts av höghus. Det är inte hållbart vare sig ekonomiskt, ekologiskt eller socialt, säger han.

ANNONS

Håkan Cullberg vill att kommunen tar befälet i stadsplaneringen.

– I dag är det exploatörerna som styr, ”Kan vi bygga fem våningar?” ”Ja, visst, det går bra”, säger kommunen. Och så poppar det upp en massa höghus i stan utan någon som helst ordning. Det finns ingen samlad planering.

Att det dyker upp nya partier ser Håkan Cullberg som ett tecken på ett demokrati­underskott.

– De partierna som sitter nu höjde procentspärren till tre procent för att de själva vill ta alla beslut i enskilda rum. Det är grunden för misstron som finns mot hur man hanterar stadens utveckling.

Han är övertygad om att Varbergspartiet kommer att ta sig in i kommunpolitikens finrum. Han ser också goda samarbetsmöjligheter med de etablerade partierna.

– Vi har väldigt goda möjligheter att komma in. Vi kan tänka oss att arbeta med Social­demokraterna och även Alliansen. Det får respektive fråga avgöra.

Ingemar Ericsson, 24:7

24:7 bildades i fjol av Ingemar Ericsson och Bengt Johansson. Ett parti som enligt egen utsaga ska utgå från ”vanligt folks intressen”.

– Samtliga partier i fullmäktige är överens. Det talas om att det är så stora skillnader från Vänsterpartiet på den ena sidan till Sverigedemokraterna på den andra. Men kommer man ner till den kommunala verkligheten så är det i princip ingen skillnad. Alla partier är överens om de övergripande målen. Det såg vi exempelvis i frågan om nedläggningen av matsalen på dagcentralerna, det var (S), (V), (SD), (KD) och (M) som enigt beslöt att lägga ner, säger Ingemar Ericsson.

ANNONS

24:7 vill se nya arbetssätt och fler folkomröstningar (exempelvis i frågor som det höga hotellet i Västerport). Mindre administration samt färre tjänstemän i kommunen.

Makten ska enligt 24:7 allt mer utgå från folket.

– Vi i Varberg har inte ens möjlighet att lägga medborgarförslag, som man har i Falkenberg.

Varberg är den kommun i länet där småpartier får svårast att ta sig in i fullmäktige. Många andra kommuner har valt en spärr på två procent, Varberg valde tre procent.

– Det är så klart antidemokratiskt. Egentligen tycker jag att även två procent är för högt. Kan man få ihop mandat till en stol i fullmäktige så borde man få den, säger Ingemar Ericsson.

Även Ingemar Eriksson är positiv inför valet nästa höst.

– Vi kommer att komma in.

Vad ser du för samarbetsmöjligheter?

– Vi samarbetar med vilket parti som helst. Hela tiden är det sakfrågan – vad gynnar vanliga människor? Men vi kallar oss inte höger eller vänster. Vi vill minska de ekonomiska och sociala klyftorna i samhället.

Det låter som klassisk vänsterpolitik?

– Det får var och en tycka som den vill. Folk från alla möjliga läger håller med om våra frågor, oavsett vilka partier man har röstat på tidigare.

ANNONS

Peter Björck, Miljöpartiet

Miljöpartiet åkte ur kommunfullmäktige i valet 2018, men har fortsatt att verka lokalt och satsar mot valet 2022.

– Det jag kan stå upp för är att det syns att vi inte har varit med. De frågor som vi lyfter och driver har det inte jobbats med. Vi måste vara där och påminna dem.

Även Peter Björck tycker att tre procent-spärren är för högt satt.

– Ska vi verka för en demokrati så ska allas röst komma till tals. Att de stora kan besluta att de små inte ska vara med bidrar inte till att demokratin utvecklas.

Vad ser du för samarbetsmöjligheter framöver?

– VI har inget uttalat om vilka vi kommer att samarbeta med. Vi har ett valprogram som vi håller på att sätta i sten. Där kommer man kunna utläsa vilken politik vi vill föra, men det handlar också om att hitta samarbeten där våran politik blir verklighet.

Andreas Feymark, Alternativ för Sverige

Alternativ för Sverige bildades inför valet 2018 och fick en lokal företrädare i Andreas Feymark som tidigare representerade Sverigedemokraterna. Det blev dock ingen stor framgång på lokal nivå.

– För oss är tryggheten, demografin och infrastrukturen viktiga frågor. Många känner sig inte trygga längre i Varberg och oroas över att nära och kära ska utsättas för brott. Vi har även ett ökande problem med bilköer vilket är ett symptom på att stadsplaneringen inte är hållbar.

ANNONS

Har du någon teori om varför det poppar upp nya och nygamla partier som kandiderar till fullmäktige?

– Jag tror att det handlar om ett missnöje som grundar sig i att man upplever partierna i fullmäktige som alldeles för likriktade och överens i allt för många frågor samt att politikerna inte lyssnar på folket.

Andreas Feymark är kritisk till treprocentspärren i Varberg.

– Ur ett demokratiskt perspektiv är det så klart dåligt då konsekvensen blir att många väljare riskerar att förlora sin representant i fullmäktige. Just detta hände i valet 2018 då både SPI och MP hamnade strax under tre procent.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS