Markåtgärder. Ringhals söker bygglov för två anläggningar med funktion för oberoende härdkylning. I slutet av sommaren påbörjas markschaktningen.
Markåtgärder. Ringhals söker bygglov för två anläggningar med funktion för oberoende härdkylning. I slutet av sommaren påbörjas markschaktningen.

Nya kylanläggningar på Ringhals

Ringhals söker bygglov för två nya anläggningar som ska kyla reaktorhärden vid ett haveriscenario. I slutet av sommaren tas det första steget i processen.

ANNONS
|

Efter kärnkraftolyckan i Fukushima gjordes så kallade stresstester vid alla kärnkraftverk i EU –däribland Ringhals. Dessa tester visade att de svenska kärnkraftverken tål de flesta extrema händelser, men trots detta krävde Strålsäkerhetsmyndigheten ytterligare förbättringar.

Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade redan under 2014 att en funktion för oberoende härdkylning skulle installeras vid samtliga svenska kärnkraftreaktorer, senast den 31 december 2020. Reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 kommer vara stängda 2020, och omfattas inte av kravet.

Ett system för oberoende härdkylning är ett system med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och som träder in om övriga kylsystem inte fungerar.

ANNONS

Efter genomförda stresstester ställdes krav på svenska kärnkraftverk att införa en möjlighet att hålla bränslet kylt, och som fungerar även om andra befintliga system skulle slås ut. Den oberoende härdkylning som nu införs, och som blev ett krav efter stresstesterna, är ytterligare en funktion utöver de som redan finns.

–Vi tar höjd för alla eventuella sannolikheter och naturkatastrofer av olika slag. Det är viktigt för oss att följa internationella standarder. Det är ledstjärnan, snarare än att vi har ett jordbävningshot, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals.

Han fortsätter:

– Vid ett haveriscenario, om något mot förmodan skulle hända, ska vi snabbt kunna kyla härden. Efter Fukushima ställer myndigheten krav på ytterligare ett oberoende system för detta.

Ringhals planerar att anlägga två nya anläggningsfunktioner, en för oberoende härdkylning och en för oberoende bränslebassängskylning.Den första ska kyla bränslehärden i reaktorn, medan den andra anläggningen är tänkt att kyla använt, men fortfarande aktivt, bränsle som förvaras i en separat skyddad bassäng.

Krister Svahn poängterar att beslutet om att bygga de två anläggningar inte är formellt fattat ännu, men att projekteringen måste fortgå. Markåtgärder står näst på tur.

Under arbetet som sätter i gång efter sommaren kommer det förekomma extra mycket trafik och buller runt Ringhals. Men själva bygget av anläggningen blir det inte tal om förrän beslutet är fattat av Ringhals styrelse, ett beslut som troligtvis fattas senare i höst.

ANNONS

Vad kommer det här att kosta?

– Det är svårt att uppskatta så här tidigt, men det är en betydande kostnad för Ringhals – och för alla kärnkraftverk, säger Krister Svahn.

Fakta: Oberoende härdkylning

Oberoende härdkylning minskar risken för härdsmälta vid en olycka samt minskar risken för att ett stort radioaktivt utsläpp ska kunna ske.

Ett system för oberoende härdkylning är ett system med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och som träder in om övriga kylsystem inte fungerar.

Källa: Stralsakerhetsmyndigheten.se

ANNONS