Miriam Hermanson, till vänster. och Anneli Skyggesson märker att fler vill ha hem böckerna till dörren nu. ”Många vågar inte komma till biblioteket”, säger Anneli.
Miriam Hermanson, till vänster. och Anneli Skyggesson märker att fler vill ha hem böckerna till dörren nu. ”Många vågar inte komma till biblioteket”, säger Anneli. Bild: Karin Hartmann

Nya idéer kring äldres möten

Folkhälsomyndighetens rekommendationer har gjort en reva i väven av sociala kontakter för många äldre. Att vara isolerad hemma kan vara skadligt för hälsan.

ANNONS
|

Många äldre har helt tappat sitt sociala nätverk när de isolerar sig hemma för att skydda sig mot coronaviruset. En del har anhöriga som håller kontakten. Men även så visar forskning att ytliga kontakter är minst lika viktiga för hälsan.

En rapport från Hälsohögskolan i Jönköping visar att mötesplatser som hembygdsföreningen, kyrkan och träffpunkter för äldre fyller en avgörande funktion för äldres hälsa.

I Varberg har i princip alla föreningsaktiviteter ställts in.

– Vi blev helt tagna på sängen, säger Åsa Johnsson som är verksamhetsutvecklare på kultur och fritid och jobbar med Aktiv senior som inte heller har aktiviteter just nu. Men vi jobbar för fullt på att hitta alternativ.

ANNONS

Aktiv seniors normala verksamhet består av föredrag, träffar, surfcafé och gymnastik bland annat.

– Verksamheten går ut på att äldre ska kunna träffas och umgås socialt, säger Åsa.

Vi har fått tänka om nu för att ge människor möjligheten till social kontakt även om vi ska hålla fysisk distans.

Aktiv senior har testat videomöten i liten skala och tänker bredda försöken så fort det går.

– Det är fantastiskt vilken skillnad det gör att få se varandra på bild och prata lite, säger Åsa Johnsson. Det är just småpratet som är så viktigt för hälsan.

Med tanke på hur viktigt det är att komma ut och röra på sig planerar Aktiv senior också utomhusaktiviteter.

– Vi har funderat på vanliga tipspromenader på papper, som man kan gå med lite distans till varandra. Men det kan bli annat också. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Sedan den 1 april har i biblioteket vidgat gruppen som kan få böcker levererade till dörren. Alla som är över sjuttio år eller tillhör en riskgrupp kan få hem boken efter att ha kontaktat sitt bibliotek.

Anneli Skyggeson och Miriam Hermanson är bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Varberg och de har märkt att det finns många som inte vågar komma in till biblioteket.

ANNONS

– Jag tror vi har gjort 64 hemleveranser sedan i början på april, säger Anneli Skyggeson.

”Boken kommer” tillhör bibliotekens ordinarie verksamhet. Skillnaden nu är att servicen erbjuds fler.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fakta: Så påverkar covid-19

”Boken kommer”, omfattar personer över 70, samt övriga i riskgrupp.

Aktiv senior ordnar inom kort tipspromenader och digitala möten.

Korta utbildningsfilmer på temat surfcafé läggs ut på kommunens hemsida.

ANNONS