Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marie Bosson Rydell jobbar till vardags som förskollärare på ett fritidshem. Nu har hon släppt tredje boken i serien Superviktigt. 

Nya barnboken handlar om missbruk

Det började med en annons i lärarnas tidning för 20 år sedan och slutade med över 50 publicerade barnböcker. Nu släpper Marie Bosson Rydell bok om missbruk.

”Liam har en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han kan inte berätta den för någon. Hemma är det rörigt.” 
Så presenteras Liam – superhemligt. Det är den tredje boken i Marie Bossons Rydells serie Superviktigt. 
Från början var det tänkt att stanna vid en bok. Förlaget hörde av sig och ville ha en bok om adhd vilket resulterade i Joel - Supertaggad. Men när den var klar kunde Marie Bosson Rydell inte släppa taget om de andra barnen i klassen. Det fick helt enkelt bli en serie i stället.
– De olika böckerna utspelar sig i en klass under en och samma skoldag. I den första fick vi veta varför Joel uppträder som han gör, men varför gör de andra som de gör? Det kändes som att de också behövde komma till tals, säger Marie Bosson Rydell.
Vill inte sätta stämplar
Tätt efter boken om Joel kom Jespers supersinnen om högkänsliga Jesper. Trots att de två första böckerna ganska tydligt berör diagnoser är Marie Bosson Rydell inte överförtjust i att ”sätta stämplar” på barn som hon uttrycker det. Sedan många år tillbaka jobbar hon som förskollärare och upplever att vården i dag ställer diagnoser lite lättvindigt.
– För många är det såklart jättebra att få veta vad saker och ting beror på. Men jag tror att det finns många som blir feldiagnostiserade eller som inte hade behövt en diagnos. Ofta kan problemen i stället ligga i skolmiljö eller bemötande, säger hon. 
Började med en annons
Under årens lopp har Marie Bosson Rydell hunnit med en hel del böcker – hela 51 stycken. Mest känd är kanske serien om Kråke. Men trots en gedigen boklista var författaryrket aldrig någon stor dröm.
– Jag har aldrig varit sån där att jag fyllt byrålådorna hemma med dikter eller historier, säger hon. 
Det hela började med en annons i Lärarnas tidning för 20 år sedan. Då var Marie Bosson Rydell 27 år. 
– Jag hade jobbat som förskollärare i några år och såg en annons om att Gleerup sökte läromedelsförfattare. Då tänkte jag att okej, jag skickar in något. Det blev till Arne Varans bokstavsjakt, säger hon. 
Tyngre ämnen
2006 fick Marie Bosson Rydell ett samtal från förlaget. Hon hade då skrivit flertalet pedagogiska böcker om Kråke som lärt barn allt ifrån trafikvett, simning och brandsäkerhet. En förälder hade hört av sig till dem med en önskan – att Kråke skulle lära barn om rätten att säga nej till fysiska och psykiska övergrepp. 
– Men förlaget tyckte inte att vi kunde låta Kråke bli utsatt för det. Det hade blivit konstigt om en bok handlade om sexuella övergrepp och i nästa är han på brandstationen som om ingenting hade hänt, säger hon. 
I stället fick det bli den fristående boken Vilda säger NEJ! Sedan dess har Marie Bosson Rydell fått mersmak för att skriva om tyngre ämnen. Ur det fröet såddes Superviktigt. 
– I alla klasser finns barn med bekymmer. De kan väl också få lite igenkänning och förståelse. Kollar man på barnböcker så är det mycket fantasy, fotboll, hästar och detektiver, säger hon. 
När Marie inte skriver jobbar hon deltid som förskollärare på ett fritidhem. Sportlovet tänker hon tillbringa skrivandes på två uppföljare i Superviktigt.
– Det kommer handla om Sara som är alldeles för snäll och Oskar som är Liams trygga punkt.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här