Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Nya badmöjligheter på Getterön

Nu kan personer med nedsatt rörelseförmåga hyra badrullstolar på Getterön. Esko Kaakkunen var en av de första att testa.

Esko Kaakkunen får hjälp av kompisen Bjarne Andersson att flytta sig från sin vanliga rullstol till badrullstolen. Han spänner fast sig i stolen med hjälp av ett säkerhetsbälte, och tillsammans tar de sig ner till 5:e vik på Getterön och ner i plurret. När de kommer upp ur vattnet gör Esko två glada tummar upp. Det är andra gången han testar den nya badrullstolen.

– Han älskar det, säger Bjarne Andersson som tycker att rullstolen var lite svårstyrd i vattnet men att den överlag var väldigt lätthanterlig.

Sedan juni i år hyr vandrarhemmet Västervåg ut två stycken badrullstolar i olika storlekar som ska hjälpa personer med nedsatt rörelseförmåga att bada i havet. Vandrarhemmet, som ligger längst ut på Getterön, drivs av lokalavdelningen för föreningen DHR - Förbunden för ett samhälle utan rörelsehinder. Dennis Bengtsson är ordförande för avdelningen:

– Det är så kul att se hur glada de här människorna blir när de får komma ner i vattnet. Det ger så mycket tillbaka, säger han.

Enligt honom är gruppboendet Lunnagatan, där Esko Kaakkunen bor, är ett av få boenden som hittills har hittat. Johannes Persson, anställd av DHR, hoppas är att alla med funktionshinder ska få reda på att möjligheten finns.

– Förra veckan hade vi en tös som var här och testade. Det var första gången hon badade i havet, hon var helt överlycklig, säger Johannes Persson som är anställd för DHR.

För att hyra en badrullstol behöver man ha någon med sig som kan hjälpa till att rulla den både på land och i vattnet. Är man medlem i DHR eller bor på vandrarhemmet är det gratis, annars kostar det mellan 100-500 kronor. Enligt Johannes Persson är det första gången det finns möjlighet att hyra badrullstolar i Varberg. 

– Det finns bara på ett fåtal platser i Sverige. Och nästan inget är kommunal, det är synd.

Nästa projekt som vandrarhemmet har på gång är en brygga som ska underlätta för handikappade att ta sig ner i vattnet.

– Vi vill bygga en 35 meter lång brygga ut i vattnet vid 5:e vik med ramp och lift. Jag hoppas att det kan bli det nya handikappbadet i Varberg. Vi fick bygglov från Länsstyrelsen för fem år sedan, men det som saknas är pengar, säger han.