Ny vargattack: Tre döda får på drabbad gård

Varg har på nytt attackerat får på den drabbade gården mellan Sällstorp och Kungsäter i Varbergs kommun. På fredagsmorgonen upptäcktes två döda får och ett skadat som senare avlivades. Nu har länsstyrelsen fattat beslut om skyddsjakt på varg för att få stopp på attackerna.

ANNONS
|

Länsstyrelsen i Halland har agerat skyndsamt efter den senaste attacken. På fredagskvällen var det klart med ett beslut om att inleda skyddsjakt.

– Det har skett en serie av händelser med upprepade angrepp mot en och samma gård. Med största sannolikhet är det samma varg som upprepade gånger kommer tillbaka till det här stället, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

LRF har tidigare varit ute och vädjat om skyddsjakt på varg. För en dryg vecka sedan sa Martin Broberg till Hallands Nyheter att det inte var aktuellt med skyddsjakt på varg, eftersom det bara är en och samma beteshage som har blivit angripen.

ANNONS

– Vi gör nu bedömningen att fårägaren inte har haft en rimlig möjlighet att vidta några skadeförebyggande åtgärder för att hålla undan vargen. Nu är angreppen så många så vi måste väga in antalet i det här fallet. Det går inte att få undan den här vargen på något annat sätt än skyddsjakt.

Första vargangreppet mot gården inträffade 21 juli, sen dröjde det till den 30 augusti innan vargen var tillbaka två nätter i rad.

LÄS MER:Här är gården där vargen har slagit till tre gånger

Efter det fanns observationer på att vargen begav sig norrut ända upp till Mölndals sjukhus och Partille.

– Eftersom det är en vandringsvarg så trodde vi att den skulle försvinna. Men plötsligt var vargen nu tillbaka till samma gård. Det är också försvårande, säger Martin Broberg, som nu tvingats ta beslutet om att vargen måste bort genom skyddsjakt.

– Vi kan inte ha det såhär längre och vi ska göra vad vi kan för att få bort vargen. Det är bekymmersamt när varg börjar attackera tamdjur, säger han.

Är vargen farlig för människor?

– Vargen har inte ändrat beteende bara för att det är skyddsjakt på den. En varg är en varg och lever i huvudsak på vilt, men kan även angripa tamdjur under vissa olyckliga omständigheter. Men att människor skulle bli angripna...det står inte på menyn om man säger så.

ANNONS

När tror du att ni har avlivat vargen?

– Vi vet inte var den befinner sig nu. Den skyddsjakt som det beslutades om i Jönköping tidigare gick till en förlängning men den vargen försvann. Det är ingen lätt sak att få bort en varg, många saker ska stämma, säger Martin Broberg.

LÄS MER:LRF vädjar om skyddsjakt på vargen

LÄS MER:Så skrämmer du bort vargen

LÄS MER:Joakim mötte varg bara en meter från bilen

ANNONS