Ny trängsellag ger kommunerna mer makt

Enligt ett lagförslag ska ansvaret att stänga en bar eller restaurang flyttas från smittskyddsläkarna till de kommunala nämnderna. – Då kan vi förelägga med vite och stänga med omedelbar verkan, säger Anders Bergh, chef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Varbergs kommun.

ANNONS
|

Regeringen vill ge kommunerna makten att stänga restauranger och barer om det förekommer trängsel på serveringarna. Nu är det smittskyddsläkarna som tillfälligt kan stänga en verksamhet som missköter sig.

– Det innebär att vi får sista steget också. Det har varit en ovan roll för smittskyddsläkarna och de kanske behövs i sin ordinarie profession. Vi är vana vid myndighetsutövning, men vi gillar inte otydliga direktiv, säger Anders Bergh.

Smittskyddstillsynen stärks

Regeringen skjuter till 82 miljoner för att stärka smittskyddstillsynen, av totalbeloppet går 75 miljoner till kommunerna som resten fördelas mellan regioner och länsstyrelser. Meningen är att den tillfälliga lagen ska träda i kraft den 1 juli och ska gälla fram till årsskiftet. Tillsynsområdet smalnas av och gäller enbart serveringar med sittplatser. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Varberg har redan lagt runt 500 timmar på kontroller av rutiner kring smittspridning.

ANNONS

– Det är en ekonomisk förlustaffär för oss eftersom vi inte tar någon tillsynsavgift och det konkurrerar med andra typer av tillsyn. Vi vet inte hur stort arbete vi har framför oss och vi har redan sett indikationer på att det stockar sig ute, säger Bergh.

Hoppas på tydlighet

Än så länge är det inte vanligt att verksamheter i Halland tvingas stänga på grund av trängsel. I stället anser förvaltningen att krogarna sköter uppgiften bra. Men i mitten på maj stängde smittskydd Halland nattklubben Oskars.

– Det krävdes mycket jobb och många återbesök innan stängningen. Det är bättre om vi kan fatta beslut direkt om vi ser uppenbara risker. Det kan bli värre när det gäller trängsel när sommaren kommer, säger Christer Ekberg, inspektör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

I fredags lämnades en lagrådsremiss (som är ett utkast till lag som regeringen lämnar till Lagrådet) Regeringen bearbetar därefter förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen.

– Min ledstjärna är tydlighet. Vi vill veta hur regelverket ska tolkas och vi hoppas det blir tydligt, säger förvaltningschefen Anders Bergh.

Läs mer: Kommunen ger restauranger bra betyg – trots klagomål på trängsel

ANNONS