Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny telefonväxel till kommunen går via Skype

Framöver då du ringer kommunens växel kommer du att göra det via Skype.­­ – Vi är först med detta i Sverige, säger it-chef Anders Boustedt på Varbergs kommun.

För en kommuninvånare som ringer kommunens växel är det dock inget som kommer att vara annorlunda än tidigare. Det går att ringa som vanligt från en vanlig knapptelefon via fast telefoni eller mobil. 

– Förhoppningsvis kommer tillgängligheten att öka och det är bra eftersom vi de senaste åren har fått sämre betyg för bemötande då det handlar om att svara i telefon, säger Anders Boustedt.

Han förtydligar att kommunen har fått sämre betyg i kvalitetsundersökningar då det handlar om hur lätt det är att komma fram till rätt person om man ringer kommunen. Då handlar det inte i första hand om hur duktiga växeltelefonisterna är utan om hur duktiga de anställda är på att meddela var de befinner sig.

– Den gamla sortens telefonväxlar leder till att man kopplar bort samtal.  Även om en person är jätteduktig på att knappa in information om vilka möten han eller hon befinner sig på så talar det ju sällan om när personen går att nå om det ena mötet avlöser ett annat. Vi tror att det här kommer leda till att kundnöjdheten ökar.

Hela projektet drog igång 2012 och kostar kommunen 8,3 miljoner kronor. Den 5 oktober ska den nya växeln sjösättas.

Den stora vinsten enligt it-chefen ligger i att allt kan sammankopplas i ett enda system. Anders Boustedt visar hur samtal till honom samtidigt går via mobilen och via datorn. Han kan dessutom uppdatera sig via den interna kalendern. Där ser han vilka medarbetare som finns på plats, vilka som är på möten och vilka som inte alls går att nå och varför.

- Det är som att ha mail, telefon och almanacka i ett och samma system. Det underlättar mycket. säger Anders Boustedt och spelar upp undertecknads inspelade röstsamtal på datorn.

– Om jag vill vidarebefordra ditt röstmeddelande så kan jag lätt göra det via mail. säger Anders Boustedt.

Det som annars hade krävt sju mail kräver i dag bara ett meddelande, menar it-chefen.

– Det är så många mail som det i genomsnitt tar att boka ett möte. Det här är mycket mer effektivt och det är egentligen bara fantasin som sätter begränsningar för hur systemet kan användas, säger Anders Boustedt.

I dag arbetar sju personer i Varberg kommuns växel. Elin Sundblad som är växeltelefonist tycker att det känns bra.

- Det är ett helt nytt system som jag inte vet så mycket om ännu men det känns spännande, säger Elin Sundblad.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här