Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nytt perspektiv. Anna Berntsson, Peter Åsfjäll, Janos Böhm och Martin Johansson guidar genom Varberg sett snett ovanifrån.

Ny teknik gör coola kartor

Måttband och penna är Hedenhös. Nu är det drönare och 3D-scanning som gäller när kartor tillverkas.

De som arbetar på stadsbyggnadskontorets avdelning för lantmäteri och geografisk information sitter i Gamlebyskolan. Anna Berntsson har visserligen en fint gammalt sjökort hon ärvt på väggen vid sin arbetsplats men på bordet bredvid ligger ett par 3D-glasögon.

– Teknikutvecklingen inom det här området går blixtsnabbt. För fem år sedan fanns inte sådant här över huvud taget. Det är otroligt spännande att följa tekniken, säger hon.

Den information som Anna Berntsson och hennes kolleger tar fram är intressant för bland annat byggare, Vivab, kommunala förvaltningar och inte minst Trafikverket i planeringen för Varbergstunneln och stadsutvecklingsprojektet i planeringen för Västerport.

I april gjordes en drönarflygning över området innanför Ringvägen, gamla E 6:an, Lassabacka och Getterön. Den har nu resulterat i en mycket detaljrik 3D-karta, eller 3D-modell om man så vill. Kartan kan få många olika användningsområden. It-verktyget som den ligger i möjliggör bland annat att arkitekter och planerare kan sätta dit modeller av ny bebyggelse.

– Men den här kartan är det enkelt att se hur stan ser ut och hur den kan komma att se ut. Man kan till exempel enkelt se om ett hus blir för högt eller kanske för lågt på en viss plats, berättar Janos Böhn som är chef för lantmäteriet och geografisk information.

Genom att skriva in tid och datum kan man se hur skuggorna faller vid en specifik tidpunkt. Samma sak gäller havsvattennivån. Vi drämmer till ordentligt och skriver in ”2 meter”. Då drar Kattegatt in över Societetsparken och stora delar av hamnplan och hamnen.

Janos Böhm berättar att kartan från drönarflygningen fått mycket positiv respons. Stadsutvecklingsprojektet, hamn- och gatuförvaltningen och andra ser många användningsområden.

Möjligen kommer kartan att bli tillgänglig för allmänheten via nätet men innan det kan ske återstår en del finfixning. Och även om terrängen är känd för oss alla blir effekten oväntat stor av det nya perspektivet.

– Jag jobbar ändå med kartor men det är först nu jag ser hur stort området där spåren och hamnen ligger är, säger Anna Berntsson.