Ny stor nedskärning på äldreomsorgen i kommunen

En ny stor nedskärning inom äldreomsorgen klubbades vid torsdagens möte i socialnämnden. Den här gången är det de hett omdebatterade hälsoledarna som får stryka på foten när verksamheten måste spara.

ANNONS
LocationVarberg||

Under flera års tid har det pågått en het debatt i kommunen om de hälsoledare som anställdes för att för att stärka de sociala aktiviteterna på äldreboendena i kommunen. Pengarna till satsningen kom ursprungligen genom ett riktat bidrag från staten, men kommunen valde att behålla satsningen även när det riktade statsbidraget plockades bort.

Redan inför kommunvalet 2018 var hälsoledarna hotade, men de blev då kvar och det var också ett vallöfte från Moderaterna och Kristdemokraterna. Efter valet begränsades satsningen något, men den har ändå fram tills nu till stora delar funnits kvar.

Men kommunens sociala verksamheter, inklusive äldreomsorgen, står nu inför tuffa besparingskrav. Och vid gårdagens möte i socialnämnden beslutades att satsningen på hälsoledarna ska dras in.

ANNONS

Röstsiffrorna blev 7–6 och avgörande för beslutet blev att Sverigedemokraternas ledamot ställde sig bakom beslutet, eftersom Kristdemokraterna och Socialdemokraterna röstade emot.

– Det var naturligtvis ett svårt beslut att ta, och det var väl egentligen ingenting som någon av oss ville. Men vi har den budget vi har och hade vi inte tagit pengarna här så hade de behövt tas någon annanstans, säger Stig Berntsson (SD).

Han hoppas att det arbete som hälsoledarna lagt ner nu kommer att implementeras på ett annat sätt i omsorgen och därmed inte försvinna helt.

– Det innebär att arbetet kommer saktas ned, men ändå i någon mån finnas kvar så som jag uppfattar den information som jag har fått, säger Berntsson.

Socialdemokraterna motsätter sig starkt beslutet och kommer att lämna in en skriftlig reservation.

– Det är särskilt olyckligt att plocka bort resurser i det här läget när alla förstår att man behöver förstärka äldreomsorgen, säger socialnämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson.

Enligt hennes uppfattning finns dessutom fortfarande statlig finansiering för satsningen.

– Det är bara det att det är inbakat i de generella statsbidragen nu, säger hon.

Ravlo-Svensson medger att socialnämndens budget är hårt pressad, men menar att man ändå kunde ha avvaktat med den aktuella besparingen.

ANNONS

– Det är fortfarande oklart hur de olika nationella stöden faller ut i slutänden, anser hon.

Också Kristdemokraternas Morgan Börjesson är mycket kritisk.

– Jag har kämpat för att hälsoledarna ska få vara kvar. Vi tycker att detta är ett väldigt olyckligt beslut när vi befinner oss mitt i den värsta äldrekrisen under vår livstid, säger han.

Socialnämndens ordförande Erland Linjer menar att det ekonomiska läget är annorlunda nu än när han inför valet 2018 lovade att hälsoledarna skulle vara kvar. Han ifrågasätter också hela grundtanken med begreppet ”hälsoledare”.

– Det är en självklarhet att alla som arbetar inom omsorgen bidrar till social samvaro, aktiviteter och glädje, anser han.

Det är andra gången på kort tid som Moderatledningen i socialnämnden får SD:s hjälp att få igenom en besparing när alliansen varit splittrad i frågan. Förra gången gällde det privatiseringen av den personliga assistansen.

Nedskärningen innebär inte att de personer som är anställda som hälsoledare blir av med sina jobb, utan de kommer att stanna kvar inom omsorgen med andra arbetsuppgifter. Pengarna som ingår i den riktade satsningen som nu plockats bort har även använts på andra sätt inom den privata omsorgen, som också tagit del av pengarna.

ANNONS