Ny pappagrupp med fokus på känslor och relationer

Relationer, känslor och papparollen. Det är några av de ämnen som kommer att behandlas i en nystartad pappagrupp i Varberg.

ANNONS

”Hur kan vi pappor stärka varandra i att vara omtänksamma, lyhörda föräldrar och partners? Hur bearbetar vi egna jobbiga erfarenheter så att vi kan bryta negativa mönster av till exempel känslomässig frånvaro?”

Så beskrivs den nya pappagruppen på organisationen MÄN:s hemsida. Ledaren Fredrik Stillerud, till vardags högstadielärare, är utbildad pappagruppsledare vid MÄN och har sedan början av 2020 hållit i grupper på distans.

– När restriktionerna släppte så kände jag att det var dags att dra i gång en fysisk grupp. Jag tror att folk kommer varandra närmre så, och kanske lär känna varandra även utanför gruppen, säger han.

ANNONS

Pappagruppen går inte ut på att träffas med sina barn och fika. I stället är det en samtals­grupp där ämnen som relationer, känslor och papparollen diskuteras utifrån givna teman. Ofta är det första gången som män pratar om de här sakerna med andra män, menar han.

– Män är generellt dåliga på att prata om känslor med andra. Många män är väldigt ensamma, särskilt om de inte har någon partner. Det visar sig till exempel i självmordsstatistiken. Jag ser att det finns ett behov av att få prata av sig om de här ämnena tillsammans med andra i samma situation som inte dömer en och som låter en prata till punkt, säger han.

Apropå självmordsstatistiken: Under 2020 dog 1 168 personer av säkert fastställda suicid i Sverige. Av dessa var 839 män och 323 kvinnor och 6 var barn under 15 år.

Finns det en risk att de som kommer redan har lätt för att prata känslor, medan de som kanske skulle behöva det allra mest aldrig skulle dyka upp?

– Det är lite blandat. Det vore ju rena drömmen om fler stereotypa ”machomän” kom, säger Fredrik Stillerud.

Möter du fördomar när du berättar om pappagrupperna?

– Det finns säkert de som undrar varför män ska prata känslor och tänker ’vad är det här för konstig feminisering av män?’ Men jag har inte träffat på några än. Kanske umgås jag inte i kretsar där man pratar på det sättet. Även jag har ju min filterbubbla, säger han.

ANNONS

För att delta behöver man inte vara småbarnsförälder, utan det går lika bra som pappa till vuxna barn.

– En styrka är just den spridda åldersfördelningen. Tidigare har såväl 25-åriga nyblivna pappor som 63-åriga män som precis fått barnbarn varit med, säger Fredrik Stillerud.

Pappagruppen arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet. Startdatum är ännu oklart och det går fortfarande att anmäla sig vid intresse.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Organisationen MÄN:

Startade som en rörelse byggd på mäns frustration kring mäns våld.

Manliga nätverket (senare MÄN) fanns under Rädda barnens paraply fram till 1999, då det blev en egen organisation. Bytte namn till Män för jämställdhet 2003. Profilerar sig som MÄN sedan 2016.

Från hemsidan: ”Idag är MÄN en erkänd feministisk aktör, vars ideologiska kompass präglas av en hård blick på strukturer som bidrar till mäns våld och en mjuk ton i mötet med män som individer.”

Har drygt 2000 medlemmar i Sverige.

Källa: www.mfj.se

ANNONS