Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ny musikal hyllar halländska kvinnokämpen Frigga Carlberg

Den Falkenbergsbördiga kvinnorättskämpen Frigga Carlbergs fängslande livsöde har blivit musikal. Huvudrollen görs av Jessica Högefjord Åslund, som undervisar på Kulturskolan Varberg.
– Det blir det en härlig karusell av musik och dans, säger hon.

”Musikalen om Frigga” skulle egentligen haft premiär 2021, för att fira hundra år av kvinnlig rösträtt och för att hylla de kvinnor som kämpade för sin rätt att påverka Sveriges politiska inriktning. Men som så mycket annat under pandemiåren ställdes föreställningen in.

– Det känns helt underbart att äntligen få spela, att möta publiken igen och få delge dem dessa starka kvinnors berättelse, säger Jessica Högefjord Åslund.

Tillsammans med Mikaela Arburg har hon skrivit manus till musikalen och själv spelar hon centralgestalten Frigga Carlberg, som föddes 1851 i Falkenberg.

– Hon var en stor del i att driva kampen för kvinnlig rösträtt. Jag upplever henne som storslagen och dramatisk, otroligt driven och med ett ombytligt temperament. Hon var också engagerad i barns rätt i samhället, särskilt utomäktenskapliga barn som i princip inte hade några rättigheter alls.

Baserad på verkliga händelser

Frigga Carlberg beskrivs som en centralgestalt i de socialt och politiskt engagerade kvinnokretsarna i Göteborg, dit hon flyttade som vuxen. När Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) bildades var det Carlberg som tog initiativet till att starta en Göteborgsavdelning. I den satt hon som ordförande från starten 1902 fram till 1921, då rösträtten slutligen infördes.

Muiskalens handling är hämtad från verkligheten. Många repliker är direkta citat och talen som framförs under föreställningen har hållits på riktigt.

– Det är häftigt, men det har också inneburit en utmaning. Och för att få till en fungerande dramaturgi, ett mostånd, är en del av rollerna fiktiva karaktärer, berättar Jessica Högefjord Åslund.

Barnskådespelare från Varberg

I ensemblen finns även sex av Jessicas elever från Kulturskolan i Varberg, där hon är verksam som lärare.

– Jag frågade barnen i min yngsta musikalgrupp om de ville vara med, och flera av dem nappade. De spelar tidningsförsäljare och har andra mindre roller.

Musikalen spelas den 3 och 4 maj på Stora Teatern i Göteborg, och enligt Jessica Högefjord Åslund bjuds publiken på en fartfylld resa.

– Man kan förvänta sig en hyllning av den kamp som dessa kvinnor drev, men även en hel del humor, skratt och kanske till och med tårar. Det blir det en härlig karusell av musik och dans!

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här