Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ny gata tar form mitt i centrum

Bygget av den nya sträckan av Gamlebygatan pågår för fullt och förutsatt att vädret är samarbetsvilligt ska gatan vara klar till nyår.

Gamlebygatan har fram tills nu tagit slut – eller tagit sin början om man så vill – vid Lilla Drottninggatan. Men nu förlängs den längs med Varbergs Bostads hus och Deromes nya Charleshill för anslutning till Baggens gränd.

Syftet med gatan är att skapa smidiga trafikflöden i den här delen av centrum och framförallt att erbjuda cyklister och gångtrafikanter en enkel väg till den nya järnvägsstationen. Gatan kommer vara dubbelriktad för biltrafik, men blir nog mest intressant att använda för de boende i kvarteret, menar projektledare Anna Lönnebro, Varbergs kommun.

Samordning med bostadsbygge

Bygget av gatan har samordnats med Deromes bygge. Den förmiddag när HN tittar förbi får Edin Mulalic från kommunen och Linus Jonsson från Mantum vänta lite med sitt arbete. Derome har en fönsterleverans på väg och då kan inte vägbygget vara i vägen. När tillfälle ges gräver de.

– I dag ska vi skarva ihop den nya kantstenen med den befintliga kantstenen. Vi måste gräva först. Det är som tur är inte så mycket tjäle än, säger Edin Mulalic.

Planerad sedan länge

Den här förlängningen av Gamlebygatan har faktiskt funnits med i kommunens planer sedan 1930-talet. Men behovet har inte ansetts finnas förrän nu.

– Nu äntligen blir den klar, konstaterar Anna Lönnebro.

Bygget har en budget på runt tre miljoner kronor och som läget är nu ska den kunna hållas. Sprängningar och ledningsdragningar har gjorts, liksom montering av L-stöd och kantsten. Nu återstår bland annat asfaltering och stensättning.

LÄS OCKSÅ: Gamlebygatan blir namnet på den nya gatan i centrum

LÄS OCKSÅ: Politiska ledningen gör halt inför namngivande av gata

LÄS OCKSÅ: Ny gata ska byggas i centrala Varberg

LÄS OCKSÅ: Gatstump ska byggas – efter att ha planerats i över 80 år

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här