Ny gångbro ska underlätta för pendlare

På fredag öppnar den nya gångbron över byggnationen av Varbergstunneln vid Varbergs tågstation. Samtidigt stängs den passage som i nuläget används till och från järnvägen.

ANNONS
LocationVarberg||

Under det senaste året har pendlare tvingats gå en omväg runt byggnationen av den nya Varbergstunneln för att ta sig till och från tågstationen. Från och med på fredag blir det ändring på det. Då öppnar en ny gångtunnel över byggarbetsplatsen, som går mellan stationshuset och Västra Vallgatan.

– Det kommer vara mycket smidigare. Det blir så nära man kan komma, ungefär som det var innan vi började bygga, säger Katarina Yngvesson på Trafikverket.

Planen är att den nya gångbron kommer att användas under hela byggperioden, det vill säga fram till december 2024. Samtidigt som den nya bron öppnas stängs den norra passagen som används i nuläget.

ANNONS

– Nu kommer vi inte behöva stänga och öppna på nya ställen och så, utan det kommer vara den här gångvägen som gäller.

Ska se över lösningar för cyklister

Katarina Yngvesson säger att det är viktigt att man som cyklist tänker på att leda cykeln när man använder gångbron, för sin egen och andras säkerhet.

– Idag finns en cykelparkering vid bussterminalen som blir full väldigt snabbt och därför parkerar många norr om stationshuset. Vi håller på och tittar på nya lösningar så man kan lämna cykeln innan gångbron. Till dess ber vi cyklisterna leda sina cyklar över bron.

Byggnationen av Varbergstunneln klubbades igenom 2013, påbörjades 2019 planeras vara färdig för öppning 2024. Därefter kommer ett år läggas på att riva den gamla järnvägen.

LÄS MER:Snart fyra tåg i timmen mellan Varberg och Göteborg

LÄS MER:Tunnelbygget – en stökig men acceptabel gäst i stan i snart ett år

LÄS MER:Skadeståndskrav väntar efter stationssprickorna

ANNONS