Ny forskning ska gynna Varberg och Halland

Hur har butiker i Varberg hanterat coronakrisen? Och varför stannar vissa kvar i sin hembygd medan andra flyttar från landsbygden? Det är några av de frågor som fyra nya forskningsprojekt ska ge svar på.

ANNONS
|

Projekten, som startar nästa år, har fått stipendier av Sparbanksstiftelsen i en satsning vars syfte är att öka forskningens närvaro vid Campus Varberg. Målsättningen är att det i sin tur ska gynna näringslivet, kommunen och regionen.

– Det ska bli väldigt spännande att se var detta kommer leda, säger Maria Gustafsson, chef för Campus Varberg.

Varbergsbutiker och coronakrisen

Ett av projekten ska undersöka hur detaljhandelsföretag i Varberg har hanterat coronakrisen. Forskningen kommer att genomföras av Börje Boers, docent i företagsekonomi, och lektor Danilo Brozović vid Högskolan i Skövde.

– Det vi hoppas komma fram till är bättre förståelse för faktorer som bidrar eller hindrar förmågan att hantera krisen och så hoppas jag att det i sin tur hjälper andra företag i den här situationen, säger Danilo Brozović.

ANNONS

Boers och Brozović kommer att göra intervjuer med företagare och butikschefer. Planen är att intervjuerna ska vara klara innan sommaren och att de ska kunna presentera ett resultat till hösten eller vintern nästa år.

Livet på landet under lupp

Ett annat projekt som beviljats stipendium kommer att genomföras av Elin Ennerberg, biträdande lektor, och Janna Lundberg, lektor i samhällskunskap, vid Malmö universitet. Projektet ska undersöka varför vissa personer stannar i sin hembygd medan andra flyttar.

– Vi vill se vad är det är för val som gör att man vill stanna kvar och bygga upp ett liv på sin uppväxtplats, säger Elin Ennerberg och fortsätter:

– Man hör ofta karriärberättelser där någon åker någon annanstans för att utbilda sig eller jobba. Och vi vill helt enkelt undersöka vad som händer med dem som inte gör så och vad de har för tankar kring arbete och utbildning.

Växte upp på landet

Både Elin Ennerberg och Janna Lundberg växte själva upp på landsbygden och valde att flytta därifrån när det blev dags för högre studier.

– Vårt namn på projektet är ”Välja eller inte välja: vad är ett val?”. Det är lite filosofiskt och kryptiskt kanske men någonstans så undrar vi det, säger Janna Lundberg.

– Det är lite självreflekterande eftersom vi lämnade vår hembygd och hamnade i en större ort långt bort från familj och barndomsvänner. Då kan man ju leka med tanken varför vi valde det. Var det för att lärare och andra uppmuntrade oss att göra det? Och var det då ett fritt val eller vad är det som gör att man stannar kvar? Det kanske inte bara är något som händer utan något som man faktiskt väljer aktivt.

ANNONS

Janna Lundberg kommer ursprungligen från Källdalen mellan Köinge, Sibbarp och Dagsås och hon känner därför en personlig koppling till projektet.

LÄS MER:Janna Lundberg: ”Jag trivs i den akademiska världen, det är en plats där det finns tid för tankar”

– Jag valde att flytta för att jag tänkte att jag inte kunde utbilda mig om jag bodde kvar. Att jag aldrig skulle kunna jobba som forskare och att det fanns massa saker som var omöjliga hemma men det är ju inte så längre. Det har förändrats ganska mycket hur landsbygden ser ut och numera finns ju Campus Varberg också, säger hon.

Vill hitta intervjupersoner

Under projektet ska de genomföra intervjuer och förutom att prata med människor som bor på den halländska landsbygden ska de intervjua personer inom arbetsmarknad och utbildningsväsendet.

– Jag är alltid lite nervös för att man inte ska hitta tillräckligt många människor som vill prata. En av de roligaste delarna i forskningsprocessen är ju att möta människor och samla in material, så jag hoppas verkligen att det kommer gå bra, säger Elin Ennerberg.

Forskningsarbetet inleds under hösten 2021 och kommer att pågå till sommaren 2022.

LÄS MER:Studenter saknar på-plats-undervisningen

LÄS MER:Campus Varberg vill få fler kvinnor till yrkeshögskolan

De fyra forskningsprojekt som beviljats stipendier:

Consuming digital data: commercial, productive and critical implications:

Forskningen ska undersöka hur konsumenter förhåller sig till datadriven, riktad reklam. Projektet är tänkt att stärka Handelsekonomiprogrammet och Event Management vid Campus Varberg och genomförs i samverkan med Högskolan i Borås.

Välja eller inte välja: vad är ett val?

Bland människor på den halländska landsbygden finns nationellt sett en lägre grad av vidareutbildning men en högre grad av entreprenörskap. Forskningen ska se hur detta samverkar och vad det kan leda till. Projektet ska bidra till studie- och yrkesvägledarprogrammet och skapa insikt för hur Campus Varberg kan bidra till utveckling. Genomförs i samverkan med Malmö universitet.

Organisatorisk resiliens hos partnerbutiker till Campus Varberg under corona- krisen

Projektet ska studera hur butiker i Varberg har kunnat hantera utmaningar under coronakrisen. Det finns en förhoppning om att projektet ska stärka relationen mellan Handelsekonomiprogrammet och handeln. Genomförs i samverkan med Högskolan i Skövde.

Vinnande omvärldsrelationer

Forskningen ska fokusera på det civila samhällets utveckling, organisering och samspel med övriga delar av samhället. Projektet vill bidra till området genom att studera elitfotbollsföreningars livskraft med fokus på hållbara omvärldsrelationer. Genomförs i samverkan med Högskolan i Borås.

Källa: Campus Varberg

ANNONS