Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Ny butik för djur öppnar i Breared

En ny zoobutik öppnar i Varberg. Men det är ingen duvunge som kommer att driva verksamheten. Henrik J Boklund, 34, började arbeta i djuraffär när han var 14 år gammal.

När vi kommer på besök är den 500 kvadratmeter stora butiken fortfarande under uppbyggnad.

– Det är alltid stressigt den sista veckan, säger Henrik J Boklund.

Fredagen den 6 mars öppnar Zoofamiljen, med Stora Coop och Systembolaget som grannar, i Breared.

Djurintresserade känner förmodligen igen Henrik J Boklund sedan tidigare. Redan som 14-åring började han sommarjobba och arbeta extra på Stenåsa Zoo i Varberg.

– Jag har ett stort djur- och naturintresse hemifrån. I början hängde jag i butiken, drack kaffe och lyssnade på när de äldre pratade med kunderna. Efter sommarjobbet började jag arbeta extra på kvällar och helger.

Henrik har också ägt samt varit butikschef på Arken Zoo. Det var därigenom han träffade sin nuvarande affärskollega, Sophia Westphal från Göteborg.

– Vi var båda butikschefer och trivdes tillsammans. Så småningom kände att vi kanske ville göra något eget. Innan vi visste vad vi så sa vi faktiskt upp oss. Jag var ledig en sommar och sökte andra jobb. Men så dök det upp en lokal i Kungsbacka. Sophia startade Zoofamiljen själv först och så klev jag in lite senare.

Butiken i Varberg blir den tredje i ordningen efter Kungsbacka och Kungälv.

– Kungsbacka öppnade vintern 2018 och Kungälv i april 2019. Det har varit en fantastisk utveckling, säger Henrik J Boklund.

Vad är fördelarna med att vara fristående?

– Vi kan möta kundens behov och ta in det man frågar efter. Vi kan också styra vårt sortiment efter lokal efterfrågan. I Varberg har vi unika köp när det kommer till campingplatserna och närheten till hav och bad. Vi säljer mer flytvästar till exempel.

Går det trender i djurbranschen?

– Ja. Akvaristik och fågel är trender som dalar lite. Däremot ökar hund och hundsport jättemycket. Folk är mer medvetna och tar verkligen hand om sina hundar. Man ställer högre krav på hundfoder till exempel.

Butiken kommer främst att sälja mat och tillbehör till hund, katt och akvariefisk. Men det kommer även att finnas levande inneboende, som exempelvis kaniner.

– Sedan planerar vi för att ha kräldjur också.

Är det stort med kräldjur?

– Nej, men det är skoj, säger Henrik J Boklund och skrattar.

Förutom Arken Zoo saknas det fysisk konkurrens i Varberg. Det man konkurrerar mot, precis som alla butiker, är näthandeln.

– Har man bara rätt produkter i hyllorna och personal som kan ge bra service så kan man möta internethandeln väl. Vi konkurrerar inte med priserna, säger Henrik J Boklund.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här