Ny anläggning ger oanade möjligheter

Oerhört efterlängtad och nästan helt färdig står den nu bara och väntar på att börja användas. Enligt Mari Hagborg-Lorentzon har Varbergsbor och föreningar ännu inte insett vilka möjligheter Tresteget idrottscentrum ger.

ANNONS
|

Slutbesiktning pågår av Tresteget idrottscentrum. Anläggningen som hittills är den dyraste kommunen har byggt. Inom överskådlig framtid kommer den nya simhallen att ta över tätpositionen.

– Det känns fantastiskt skönt att den nu är klar. Från det att vi 2011 satte av tio miljoner i budgeten för att anlägga en friidrottsbana har det hänt en del och tagit ett tag, säger Christofer Bergenblock (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Unik anläggning

I den 9 000 kvadratmeter stora anläggningen ryms en fullstor idrottsplan, en gymnastikhall och en friidrottshall. Det är den första friidrottsanläggningen i Halland som har en 200 meters rundbana och den första anläggningen i länet som har en kombinerad friidrottsanläggning och gymnastikhall. Dessutom är det den första anläggningen i Västsverige som har detta utbud och ligger i anslutning till en skola vilket gör att tillresta lag och aktiva kan övernatta i skolans lokaler.

ANNONS

En stor bidragande orsak till att Varbergs kommun har valt att göra den här satsningen är jämställdhetsperspektivet. När undersökningar har gjorts har det visat sig att pojkar får större del av de fördelade pengarna än flickor.

– Även om det har blivit bättre får pojkarna 62 procent av resurserna och flickorna 38 procent. Det är otillfredsställande, säger Christofer Bergenblock.

Gymnastiken är tjejdominerad och föreningarna Varbergs GIF, Tofta GIF och Rolfstorps GIF har alla möjligheter att utveckla sina verksamheter framöver.

– Vi ska ha en visning för föreningarna i kväll (läs i går). Men jag tror inte de ännu riktigt har insett hur bra det här verkligen kommer att bli, säger Mari Hagborg-Lorentzon, fritidschef.

Förberett för SM

I dagsläget håller gymnastikföreningarna till i vanliga idrottshallar. En timme av träningstiden går åt till att släpa fram och ta bort all utrustning.

Friidrottsanläggningen är anpassad så att det går att ordna SM i friidrott. Det krävs då 1 000 läktarplatser. I normalläge har den 500 men 500 ytterligare går att ordna. Däremot så går det inte att tävla i grenarna diskus, spjut och slägga.

Duscharna har låsbara bås. Något som efterfrågas i allt högre utsträckning av unga i dag.

ANNONS

En styrketräningshall finns också som kommer att vara tillgänglig för föreningarnas aktiva. Invigningen sker den 20 augusti.

Läs mer:

Så ser det ut i Trönninge skola

Tresteget vann namntävlingen

Tresteget idrottscentrum

Tresteget idrottscentrum är namnet på den anläggning som byggts intill nya Trönninge skola. Tanken är att anläggningen ska nyttjas av skolelever dagtid och av föreningar under kvällar och helger. Bygget har kostat 147 miljoner kronor. Idrottscentret innehåller en fullstor idrottshall, en friidrottsanläggning och en välutrustad gymnastikhall. Det finns också en styrketräningshall.

Den 20 augusti sker invigningen.

ANNONS