Nyårsfirande för många människor i världen

Abdul Alizada och hans son Shokrullah ska fira nouruz på lördagen. I butiken Kabul Varberg Livs går det att hitta all traditionell mat som man äter under högtiden.
– Det kommer många som handlar inför högtiden, säger Abdul.

ANNONS
|

Kabul Varberg Livs ligger vid rondellen mellan Västra Vallgatan och Engelbrektsgatan. Butiken erbjuder mat från hela Mellanöstern och har en stor variation av produkter. Nu på lördag är det dags för den persiska högtiden nouruz. Namnet betyder ”ny dag” på persiska och ses som nyårsdagen för de som firar högtiden.

Högtiden firas av många nationaliteter och folkgrupper så som perser, azerier, afghaner, kurder, pashtuner med flera.

Nötter och Kabuli Palaw

Pappan Abdul, som driver butiken, och sonen Shokrullah Alizada ska fira nouruz på lördagen. De berättar vilken mat de brukar äta och hur de tidigare har firat dagen.

– Vi äter olika afghanska nötter och så brukar vi laga Kabuli Palaw. Sen har vi olika sorters godis, frukt och kakor som är speciella för högtiden, säger Shokrullah Alizada.

ANNONS

Abdul Alizada visar hur nötterna brukar serveras och samlar snabbt ihop olika nötter som han prydligt häller upp på en liten glasskiva. Utöver nötter äter man Afghanistans nationalrätt Kabuli Palaw. Den består av kött, oftast lamm, ris, kryddor och toppas sedan med morot, russin och nötter.

Annorlunda i år

Precis som med andra högtider, blir firandet inte det samma i år.

–Vi brukar ha en samlingsplats där vi firar nouruz. Nu kan vi såklart inte fira som vanligt. Vi sitter hemma och ringer varandra på Facebook istället, säger Shokrullah.

På kvällen är det vanligt att man samlas hos en vän eller i en lokal för att fira. Förra året firade Abdul och Shokrullah i en lokal på Sörse.

– Vi brukar fira med andra familjer och samlas för att dansa och spela musik. Det finns många afghanska familjer här i Varberg som vi brukar fira med, säger Abdul via sonen Shokrullah som tolk.

Märker ni att det kommer fler som köper mat inför nouruz i butiken?

– Ja, det kommer många som handlar inför högtiden. Många kunder har köpt nötter, kakor, frukt och ris, säger Abdul.

Nouruz handlar inte bara om att fira det nya året utan är även till för att välkomna våren och solen. Högtiden firas av många nationaliteter och folkgrupper, så som perser, azerier, afghaner, kurder, pashtuner med flera. Nouruz infaller på vårdagjämningen och firas antingen den 20, 21 eller 22 mars beroende på solens position över horisonten.

Nouruz kan även stavas newroz, då är det skrivet med den kurdiska stavningen istället för den persiska.

ANNONS