Albin Glasell är nöjd med kortfilmen ”In the Gap”. ”Jag använde den mycket för att hitta det perfekta filmteamet. Det har jag inte haft innan dess. Det viktigaste i den här branschen är att hitta och omge sig av människor som man tycker om”.
Albin Glasell är nöjd med kortfilmen ”In the Gap”. ”Jag använde den mycket för att hitta det perfekta filmteamet. Det har jag inte haft innan dess. Det viktigaste i den här branschen är att hitta och omge sig av människor som man tycker om”.

Nu visas Glasells nya i Varberg

Den 21 december får Albin Glasells kortfilm ”In the Gap” Varbergspremiär efter att tidigare enbart ha visats på filmfestivaler runt om i världen.

ANNONS
|

Albin Glasell, 26, är regissör och manusförfattare. Han har tidigare gjort halvtimmesfilmerna ”Celice” och ”Barracuda”.

”In the Gap” klockar in på lite drygt elva minuter. Ändå är det hans i särklass dyraste projekt. Det ekonomiska stödet kom bland annat från Filmbryggan i Göteborg och Kultur i Halland.

– ”In the Gap” kostade över en halv miljon. Det kändes väldigt bra, dels att kunna göra filmen så som jag ville och att alla i filmteamet fick en bra lön, vi var 25 personer. Det kändes fantastiskt, säger han.

Det var tänkt som en långfilm?

– Ja, det var en slingrig väg. Jag skrev ett långfilmsmanus 2014 och vi började till och med få skådespelare och kameraman till den. Men så fick vi tips från folk som var mer erfarna än vi att först göra en testfilm. Vi spelade in den i Varberg och under den processen fattade vi beslutet att göra en kortfilm istället.

ANNONS

”In the Gap” är svår att genrebestämma, men science fiction ligger nära till hands.

En kvinna (spelad av en strålande Lo Kauppi) är inlåst i vad som ser ut som ett serverrum, där hon måste konfrontera sitt trasiga förflutna innan tiden rinner ut.

– Det är ett återkommande tema i mina filmer, tidens framåtrörelse och nedräkning, vilket i den här filmen görs ganska bokstavligt. I ”In the Gap” handlar det om att försöka motverka döden, ett ämne jag tycker är väldigt intressant. Vetenskapen närmar sig möjligheten att i praktiken kunna ladda upp våra själar så att vi får evigt liv. Den tanken skrämmer mig oerhört mycket. Det blir en direkt moralisk fråga i slutet, är det rätt väg att gå för mänskligheten? Vad finns det för faror i det?

Du berättar mycket i pusselbitar, tittarna serveras inte allt på ett fat?

– Det är väldigt medvetet, något jag har tagit från mitt eget filmtittande och även tv-spelsammanhang. Många filmer idag, desto större desto värre, idiotförklarar sin publik. De kommer med silversked och säger ”förstår du nu, förstår du nu?”. Många filmer skulle bli så mycket bättre om de gick en tystare väg.

”In the Gap” visas på Komedianten den 21 december (start 18.00) som en del av Kortfilmsdagen, ett samarbete mellan Komedianten, Doc Lounge Varberg, Svenska Filminstitutet och Region Halland. Albin Glasell kommer att vara på plats för att svara på publikens frågor.

ANNONS

– Det är lite pirrigt, men mest konstigt att höra snacket i salongen. Det är ens bebis som folk runt omkring tycker till om.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS