Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu väntar ökat tryck på kvinnojouren i Varberg

Jul- och nyårshelgerna har varit relativt lugna på kvinnojouren Frideborg i Varberg. Men erfarenheten säger att jouren oftast behövs mer efter ledigheterna.

Jul och nyår. Ledigt från jobb och skola, mys med familjen och släkten. Tid för att koppla av och ta hand om varandra. Men inte för alla. I många hem är olika högtider förknippade med stress och ångest, ibland även rädsla och skräck.

– Man skulle kunna tro att vi blir nerringda under helger som julafton och nyårsafton, men just då är det ganska lugnt. Det är först när vardagen tar vid, när folk börjar jobba igen som vi får mycket att göra, berättar Anita Andersson på kvinnojouren Frideborg.

Många kvinnor håller fast vid tron och förhoppningen att allt ska ordna sig just den här julen.

– När det inte gör det, kontaktar man oss när man har möjlighet. Så just över helgerna brukar det vara lugnt hos oss, om det inte uppstår något akut med polis och så vidare inblandat. Vår anstormning kommer nu till veckan, säger Anita Andersson.

De som kontaktar kvinnojouren vill oftast ha hjälp och råd i att lämna ett destruktivt förhållande. Detta behöver ofta ske med kort varsel och tyvärr är det fortfarande så att kvinnojourens egna boenden är fulla.

– Vi vill ju att de kvinnor som bor hos oss ska kunna slussas ut till egna boenden så fort som möjligt. Dels för att det inte är optimalt att bo så, särskilt inte för de med barn. Men också för att vi behöver platser till nya fall. Det är väldigt svårt att hitta permanenta boenden. Vi samarbetar med Unizon och vi letar tillsammans. Vi råder även kvinnorna att ta kontakt med de sociala myndigheterna för att få hjälp den vägen.

I Varberg har kvinnojouren sin mottagning i Folkets hus mellan 9-16 måndag till fredag. Då är det bara att komma in om man känner att man behöver det. Det är naturligtvis bra att ringa innan men det är inte alltid man har möjlighet till det. På hemsidan finns telefonnummer och även en chatt man kan använda sig av. Om man använder den raderas allt man skrivit och kontakten är inte spårbar vilket kan vara bra att veta. Man kan alltså inte se i en mobil eller dator att man använt chatten.

– Vi är väldigt glada att vi fått igång chatten. Den här möjligheten med escapeknappen gör att man tryggt kan chatta med oss, vilket ofta är lättare än att prata, utan att lämna några digitala spår efter sig.

Varje år anmäls i hela Sverige omkring 12 000 fall av misshandel av kvinnor i nära relationer. Motsvarande siffra för män är omkring 2 500.

Vem som helst som behöver hjälp kan kontakta kvinnojouren. Kvinnor, barn och även män kan få hjälp. Det förs inga journaler och man kan vara helt anonym. På hemsidan, www.varbergkvinnojour.se, finns telefonnummer och chatt. På hemsidan kan man även se hur man kan göra om man vill stödja verksamheten. Kvinnojouren Frideborg är en ideell organisation och man är helt beroende av bidrag och gåvor.

Artikeln har tidigare publicerad i Varbergsposten.

Kontoret i Folkets hus och telefonen är bemannad måndag till fredag 9-16, 0340-105 11.

Kvällar 17-22 och helger 9-22 kan man använda journumret 070-25 17 440.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här