Nu ska Badhusplatsen planeras för framtiden

Kallbadhuset, Tullhuset, fästningen, hamnen och Societetsparken... Mellan alla dessa kära platser ligger Badhusplatsen. Nu ska dess framtid stakas ut.

ANNONS
|

Kommer du ihåg hur det såg ut här tidigare? Fram till våren 2012 utgjordes ytan mellan Kallbadhuset och Tullhuset av en parkeringsplats. I maj 2012 invigdes den nya Badhusplatsen och dagens träkonstruktioner kom på plats.

Men nu ska nästa kapitel i denna plats historia skrivas. Hamn- och gatuförvaltningen gjorde förra året en åtgärdsvalsstudie – kommunsvenska för ”Ska vi hitta på något här, i så fall vad?” och konstaterade i den att platsen och dess omedelbara omgivning har potential att användas på ett bättre sätt än i dag.

Nu ska man göra en förstudie: ”Så här kan det bli och så mycket kan det tänkas kosta”. Utredningen är i sin linda. Parallellt med detta ska stadsbyggnadskontoret ta fram en detaljplan som ska möjliggöra hotell och restaurang i Tullhuset, som ägs av Varbergs Fastighets AB.

ANNONS

Rolands Kök & Bars önskan att bygga ut blir rimligtvis också en pusselbit i planeringen.

Svar om Västerport har inväntats

– Vi har avvaktat med att göra något permanent på den platsen med tanke på hur anslutningen till Västerport ska se ut. Men nu vet vi lite mer om det så nu kan vi sätta igång, säger stadsträdgårdsmästare Cecilia Frederiksen.

Fredrik Damfeldt, affärsutvecklare på Varbergs Fastighets AB, skriver till HN i ett mejl att bolaget vill göra Tullhuset öppet för allmänheten och att önskan är att Tullhuset och dess omgivning ska präglas av liv och trivsel året runt. Man har kontakt med en hotelloperatör men vill inte berätta vilken. Något avtal är inte skrivet.

Bussarna vid minigolfen ska bort

Hamn- och gatuförvaltningen spanar efter en alternativ p-plats för turistbussarna och annat som kan öka trafiksäkerheten i området. Ytan mellan Tullhuset och vallgraven anses ha prägeln av baksida – något man vill komma ifrån.

Skulle Badhusplatsen kunna bli värd för Fästningsbadets toaletter nu när Tenaljterrassen inte blir av?

– Om du frågar mig personligen så tror jag inte att vi kommer bygga fler toaletter på Badhusplatsen. Vi får hitta ett annat läge för dem i anslutning till Fästningsbadet, säger Cecilia Frederiksen.

Vad är utvecklingspotentialen i den här platsen?

– Jag ser det här som en nod för Västerport, Societetsparken, fästningen, Kallbadhuset och Fästningsbadet. Allt sammanstrålar här. Här är mycket folk i rörelse på liten yta och det finns många olika intressen att ta tillvara. Det är en spännande plats som vi vill värna och göra något kul och bra av, säger Cecilia Frederiksen.

ANNONS

Vad tycker du att den här platsen ska användas till? Skriv till Ordet är fritt.

ANNONS