Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu premiärvisas ungdomsgårdarnas hbtq-film

Nu premiärvisas dokumentärfilmen ”Också människa” på Komedianten, Lilla teatern. I filmen berättar sju hbtq-personer, fem av dem från Varberg, om sina bakgrunder och upplevelser.

Filmen är producerad av ungdomsgårdarna i Varberg efter ett initiativ av fritidsledarna Anna Bolinder och Eva Henningsson.
– Det var Eva som frågade om vi inte skulle göra ett filmprojekt ihop, de har arbetat mycket med film i Bua. Då sa jag att jag ville göra en hbtq-film. Jag fick i uppgift att rodda ihop folk och det var överraskande enkelt. Ingen som jag frågade tackade nej, berättar Anna Bolinder. 
I den 20 minuter långa dokumentärfilmen berättar sju hbtq-personer om sina erfarenheter. 
Om förstående och kärleksfulla reaktioner från omgivningen då de har ”kommit ut”, men där det också finns inslag av motsatsen.
Elias från Falkenberg berättar i filmen:
”Jag kom först ut som bisexuell för en kompis. Sedan spreds det till hela skolan, så det var väl inte en kompis att lita på precis. Sedan någon gång i åttan så var jag på ett skoldisco. Jag hade jättekul. En tjejkompis till mig kom fram och sa att hon ville prata. Jag följde med henne, vi gick ut och mötte upp två personer som bad mig komma med. De ledde in mig i en gränd och jag kände väl att något inte stämde, så jag vände mig om för att fråga var vi var på väg. Då fick jag en rak höger i ansiktet, ramlade ner och svimmade av. Jag vaknade upp av att de stod och sparkade på mig. Runt om stod en massa människor i en ring och skriker bögjävel. Till slut så spottar de på mig och skriker fy fan vad äcklig du är, och går iväg.”
Starka berättelser
Det är starka berättelser med intervjupersonerna helt i fokus. I filmen läses också ett brev upp från en anonym kvinna.
”Att leva som en hbtq-person i mitt land ses som ett felbeslut. Jag klandrar dem inte. De vet bara inte bättre. Det får mig att känna mig lugn och förlåtande. Landet jag pratar om är Uganda där du får spendera ditt liv i fängelse om du är en hbtq-person. Jag levde i ständig skräck för att någon skulle få veta, då skulle mitt liv ha varit slut”.
Varbergsregissören Albin Glasell står för foto och klippning.
– Det måste finnas något allmänmänskligt i varje film jag gör, oavsett om det är en dokumentär eller en fiktion. Här handlar det mycket om perspektiv. Speciellt att jag, som är en straight vit kille, ska få perspektiv utifrån någon annans ögon. Film över huvud taget handlar om karaktärer, säger han. 
Anna Bolinder och Eva Henningsson vill också att filmen ska användas i skolorna till hösten och visas för personal där.
– Som det framkommer i filmen finns det ett behov av mer kunskap hos personalen ute i skolorna. Vår tanke är att vi och även de som är med i filmen ska vara med och berätta. Alla vi sex ungdomsgårdar har varit med och är hbtq-certifierade, säger Eva Henningsson.
”Också människa” visas på Lilla teatern på fredag klockan 18.


Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här