Nu lyser det vitt i Varberg – sista LED-ljuspunkten på plats

Det blir aldrig mer som på film. Det gula ljuset under gatlyktans behagliga sken är nu ett nostalgiskt minne blott. I fredags byttes den sista ljuspunken till LED.

ANNONS
|

Efter tre och ett halvt år är kommunen nu i mål med 22-miljonerssatsningen – att byta ut all offentlig belysning från högtrycksnatrium till LED.

Hållbarhet och säkerhet, framhåller Varberg Energi som de största vinsterna. En mer korrekt färgåtergivning ska exempelvis återge fler nyanser av oskyddade fotgängare i trafiken. Under fredagen hanterades den sista av kommunens drygt 13 000 armaturer på Lomvägen i Veddige.

– Det är superkul att vi lyckats gå i mål med detta. Inte bara att det är klart utan även sättet som vi gör det på, säger vd Björn Sjöström som firade stillsamt bland ett 20-tal kollegor på plats i Veddige.

ANNONS

Behöll armaturer – satte in LED

Göran Frankeståhl beskrivs som projektets pappa. Tillsammans med kollegan Jan-Inge Svensson har de växeldragit projektet som har krävt en hel del kreativa lösningar. När många andra kommuner valde att kasta ut även de gamla armaturerna så landade Varberg, efter lite tester och eftertanke, att behålla de gamla men robusta aluminiumskalen.

– De håller bättre kvalitet än de nya och är dessutom lättare att byta lampor i och underhålla, säger Frankeståhl.

Kompromissen med övervägande gamla men dugliga armaturer och nya LED-insatser har skapat ytterligare en dimension av hållbarhet i projektet.

– Vi har beräknat att vi har minskat vårt klimatavtryck med sex mil kabel och omkring 30 ton aluminium.

De många lösningarna längs projektets väg har inte gått obemärkt förbi internt. 2018 utsågs arbetsgruppen till Årets kreativa medarbetare för att ha ”bidragit till en förbättrad cirkulär ekonomi”. Utöver besparingen i investerat material väntas kommunen årligen spara motsvarade 170 villors energianvändning med den nya tekniken.

Fortsatt mörkt på Strandpromenaden

Mer omskrivet under senare år är dock ett mindre belysningsprojekt som drivits parallellt. Belysningen, eller rättare sagt mörkret, längs Varbergs strandpromenad har varit en följetong. Den nya tekniken klarade inte det utsatta klimatet med saltvatten, vind och luftfuktighet trots specialtillverkade armaturer och idoga försök att hitta felkällan.

ANNONS

Inte heller till årets mörkaste månader vågar Varberg Energi utlova någon permanent lösning.

– Vi har ett test igång nu längs delar av sträckan som vi tror mycket på. Men vi vill att det ska få känna på en riktig Västkuststorm innan vi vet. Nu har vi kraftigare kablar och har isolerat LED-lamporna från räcket, säger Jan-Inge Svensson.

ANNONS