Nu laddar kommunen om för toaletter vid Fästningsbadet

Skam den som ger sig. Nu gör kommunen ett nytt försök att fixa toaletter vid Fästningsbadet. Projektet är förenat med många om och men och kanske.

ANNONS
|

I höstas lade kommunen ner ambitionerna att skapa Tenaljterrassen – Fästningsbadets tänkta pendang med toaletter och en terrasserad yta att sitta på helt intill ingången till fästningen. Slutsatsen var att bygget var omöjligt att kombinera med Statens Fastighetsverks och Riksantikvarieämbetets värnande av det statliga byggnadsminnet Varbergs fästning.

Men kommunen vill fortfarande fixa toaletter för Fästningsbadets besökare. Tjänstemännen på hamn- och gatuförvaltningen har nyligen gjort en så kallad åtgärdsvalsstudie om en servicebyggnad vid fästningsområdet. Hamn- och gatunämndens politiker är positiva och ber nu förvaltningen att jobba vidare och återkomma med ett förslag senast i mars.

Uppdraget är att föreslå två tänkbara placeringar av en servicebyggnad. Det lutar redan nu åt gräsmattan vid ingången till fästningen – alltså där Tenaljterrassen var tänkt att byggas – och den grusade yta som ligger precis där Fästningspiren går ut i havet.

ANNONS

Gillar inte stormhuset

Önskelistan säger att byggnaden ska innehålla toaletter och omklädningsrum. Enligt nämndordförande Micael Åkesson (M) kan den också komma att innehålla en lokal för badvakterna på Fästningsbadet.

Badvakternas tänkta lokal har tidigare nämnts av förvaltningen som möjlig att placera i stormhuset, som förvaltningen skissar på för placering på piren. Men Micael Åkesson är inte förtjust i idén om stormhuset.

– Det vore väl bra om att slå ihop dem kanske? Men det är inget vi pratat om. Det är lite kontroversiellt det där stormhuset. Kan man få in allt i det här huset vet jag inte om vi ska ha något stormhus. För mig verkar det lite onödigt.

Osäkert om det går att bygga toaletterna

Toaletter, omklädningsrum, badvaktslokal... Mellan ambitionerna och en färdig anläggning står nästan lika många hinder som mellan en anfallande svensk här och en av danskarna hållen fästning. Detaljplaner kan behöva ändras, pengarna ska räcka, projektet ska synkas mot planerna för Badhusplatsen (ytan framför Kallbadhuset) och sist men inte minst rör man sig fortfarande helt nära det statliga byggnadsminnet fästningen.

Med tanke på alla dessa svårigheter: Vad är rimligt att förvänta sig?

– Min ambition och största önskan att vi kan få en bra och tilltalande servicebyggnad för våra kommuninvånare och gäster, men jag kan inte lova att vi får till det, säger Micael Åkesson.

ANNONS

– På mötet var vi politiker tydliga med att vi måste undersöka allt som behövs först, innan vi gör för mycket, så vi har alla förutsättningarna klara för oss från början.

ANNONS