Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rebecca Kullenberg, präst i Varbergs kyrka, en av de som håller i drop in-vigslarna. Bild: Kent Pettersson
Rebecca Kullenberg, präst i Varbergs kyrka, en av de som håller i drop in-vigslarna. Bild: Kent Pettersson

Nu kan ni gifta er på lunchrasten

Ni som inte hann gifta er under Varbergs kyrkas drop in-vigsel på Alla hjärtans dag förra året får nu en ny chans. På lördag öppnar de portarna på nytt.

– Det är ett bra tillfälle att få gifta sig på ett kanske lite enklare sätt. Det passar de som tycker att det blir för stort, pressande och dyrt annars, säger Rebecca Kullenberg, präst i Svenska kyrkan och Varbergs församling.

Det är hon som tillsammans med prästkollegan Erland Brander håller i drop in-vigslarna. De har arrangerat drop in-vigslar vid ett par tillfällen tidigare, och det har varit en stor variation av brudpar med olika förväntningar och upplägg som nappat på konceptet.

– Ett par kom på lunchpausen i sina arbetskläder, det var helt fantastiskt. Det blir stort på ett annat sätt, mer innerligt och mindre press. Andra kommer i långa klänningar och avancerade håruppsättningar. Det är lite det som är poängen, man får göra som man vill, säger Rebecca Kullenberg.

Glöm inte ringen!

För att få lov att gifta sig under drop in-vigseln krävs det att man har gjort en hindersprövning hos Skatteverket. Beviset för detta ska man ha med sig. Man ska även ha med sig legitimation, och minst en i paret behöver vara medlem i Svenska kyrkan.

– Man ska också ha ringar med sig. Men det behöver inte vara den där superdyra gulddiamantringen. Vad som helst som är en ring går bra, säger hon.

Drop in-vigseln pågår mellan 13-16 på lördag.

– Har man inga vittnen med sig så har vi kyrkvärdar på plats som kan vara vittnen till vigseln, säger Rebecca Kullenberg.

Hon vill även poängtera att alla är välkomna att gifta sig i Varberg kyrka.

– Vi tar emot alla par som vill gifta sig, hetero- som homosexuella.

Kan man tänka sig drop in-dop härnäst?

– Det verkar inte finnas samma behov av att skala ner det, eftersom dop oftast inte är lika stort och påkostat som ett bröllop. Men absolut, det finns på vissa platser och det skulle kunna bli aktuellt även här.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Läs även:

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här