Maria Johansson bor i Träslöv med sambo och två barn. Hunden Mandus (tre år), som är en Mexikansk nakenhund, är också en given familjemedlem.
Maria Johansson bor i Träslöv med sambo och två barn. Hunden Mandus (tre år), som är en Mexikansk nakenhund, är också en given familjemedlem. Bild: Ulf Johansson

Nu kan hundar ta en fika i Träslövsläge

För några år sedan började Maria Johansson, 41, att fundera över om hon verkligen gjorde det hon ville i livet. Efter mycket reflektion blev svaret nekande. Nu blir hon utskälld titt som tätt - och trivs med det.

ANNONS
|

Hon ville egentligen läsa naturbrukslinje i sin ungdom, men på grund av allergi tog livet andra vägar.

– Jag är utbildad förskolelärare och arbetade först på en förskola och därefter som dagbarnvårdare. Men för några år sedan hamnade jag väl i någon form av 40-årskris, säger Maria Johansson och skrattar.

Sedan beskriver hon känslorna som dök upp.

– Vad gör jag med mitt liv? Livet är så mycket mer än att äta, jobba, dö. I samband med att jag gick en livscoachutbildning ställdes saker och ting till sin spets.

- Hundar har alltid funnits med i mitt liv. När jag växte upp i Träslöv var jag ute och gick med ett 20-tal hundar i grannskapet. Jag hade fullständig koll på var de bodde, vad de hette och knackade bara på och frågade om jag fick gå ut med dem.

ANNONS

Maria började allt mer fundera på om det skulle vara möjligt att arbeta med sin stora passion.

– Ibland följer man bara de sociala normerna och tänker med hjärnan istället för hjärtat. Det är så klart en risk med att starta eget, men har man inte försökt så tror jag att man ångrar sig. Lyckas jag inte så är det en erfarenhet, inte ett misslyckande.

Nu har Maria arbetat med sitt företag Vovking i två år och är utbildad hundpsykolog sedan ett år tillbaka. I början av januari fick hon tillgång till sin första fasta lokal, i Scapahuset i Träslövsläge.

Företaget har flera hundben att stå på. Maria håller bland annat i kurser och anordnar tysta retreater tillsammans med hund. I lördags öppnade hon även kafé där både tvåbenta och fyrbenta är välkomna.

– Jag har fått väldigt mycket positiv respons och hoppas att folk kommer dit. Om man jämför med ett vanligt kafé så pratar folk med varandra från det ena bordet till det andra. Det är väldigt socialt. Har man en hund vid sin sida öppnar folk upp sig mycket mer.

Behovet av hundpsykologer ökar också?

– Ja, jag tror att det handlar om vårat förhållningssätt till våra hundar. Hunden är inte längre bara en pryl som ska lyda utan man funderar på hur hunden faktiskt mår.

ANNONS

Har du själv haft problem med dina egna hundar?

– Nej, inte direkt. Men jag har haft en renrasig Pitbullterrier där jag mer har stött på allmänhetens förutfattade meningar. Det var något som jag tyckte var jobbigt. Han var hur go som helst, men det spelade ingen roll. Han var dömd från början. Det tog på krafterna rent känslomässigt, berättar Maria Johansson.

Varför vill du jobba med hundar?

– Jag ser ju inte detta som ett jobb. Hundar är det jag lever för och alltid har levt för. Nu får jag helt plötsligt betalt för det. Jag brinner verkligen för hundar och jag tror att mina kursdeltagare märker det med tanke på att jag vill berätta allt för dem. Ibland får jag lägga band på mig själv. Alla vill kanske inte vill doktorera i hund, säger Maria och skrattar hjärtligt.

Vad ger hundar dig?

– Det jag främst tycker om med hundar, vilket det finns forskning på, är deras läkande kraft på oss människor. Vi mår bra av hundar och djur över huvud taget. Just beröring från djur och de lyckohormoner som frigörs hos oss.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS