Massafabriken under ombyggnaden, juni 2016. Foto: Lotta Olsson
Massafabriken under ombyggnaden, juni 2016. Foto: Lotta Olsson

Nu körs fabriken i Värö i gång

En av Sveriges största byggarbetsplatser avvecklas. Den nya massafabriken Södra Cell är färdigbyggd och har startat sin produktion.

ANNONS
|

– Det känns bra att vi har börjat.

Platschefen Jonas Eriksson är redo att blicka framåt. Massafabriken på Väröhalvön har byggts om för att få större kapacitet. Som mest har det varit 3000 arbetare på området. HN har tidigare skrivit om olyckor som inträffat på området och hur projektet försenats. Nu startar produktionen igen.

– Man börjar med att köra flis till nya massakokaren. Om några dagar har vi pappersmassa på torkmaskinen, säger Jonas Eriksson.

I början av 2017 beräknas fabriken ha full produktion. Det innebär 700 000 ton massa per år vilket är omkring två tredjedelar mer än den ursprungliga produktionen. Den utökade produktionen innebär ett tjugotal nya jobb på området och över 200 nya jobb inom skogsbruk och transport.

ANNONS

– Det är ju speciellt efter som att det är på orter som det är svårare att få jobb på, säger Jonas Eriksson.

Förutom jobb och pappersmassa skapas ännu en produkt från fabriken – förnyelsebar energi. I siffror blir det årsförbrukningar av el till ungefär 160 000 lägenheter. Både fabrikens elförsörjning och den som säljs vidare kommer från timrets olika delar. Barken går till fjärrvärme och talloljan blir diesel. Den inre träddelen blir dels cellulosa till pappersmassa och dels lignin som bränns och blir energi.

– Det blir grön energi i och med att allt kommer från trä, säger Jonas Eriksson.

ANNONS