Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Nu har strandpromenaden fått ljus

Tänt var det här! Ett hundratal varbergare vallfärdade till Ankaret för att delta i den allra första upplysta promenaden.

För inte så många år sedan var tanken på att sätta upp belysning längs strandpromenaden en het fråga som splittrade de politiska partierna. Motståndarna befarade att utsikten över havet kvällstid skulle förstöras medan förespråkarna såg en möjlighet att minska den känsla av otrygget mörkret kan föra med sig.

Men kritiken tycks ha minskat med tiden. När det under lördagseftermiddagen är dags att inviga den nya belysningen mellan Ankaret och Kåsa har uppskattningsvis ett hundratal varbergare letat sig dit för att delta i premiärpromenaden.
– Det är bra att det blir lyse. Kanske att folk kommer att använda promenaden lite mer nu även efter mörkrets inbrott, säger Marianne Gunnarsson, som själv brukar promenera här. 

Sammanlagt 40 låga stolpar med pyttesmå led-lampor har satts upp längs den kilometerlånga promenaden och 290 likadana lampor har monterats in i räcket som går längs den högst belägna delen av promenaden.
– Vi har jobbat för att de ska vara så lite bländande som möjligt. De ska inte sticka i ögonen utan vara riktade nedåt så att man fortfarande kan uppleva havet, berättar Jennie Fagerström, projektledare på hamn- och gatuförvaltningen. 

Drygt 1,5 miljon kronor har det kostat att sätta upp belysningen. Men driftskostnaden är låg. Enligt Jan-Inge Svensson, planeringsingenjör på Varberg Energi, kommer den totala elräkningen att hamna på ungefär 500 kronor i månaden.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här