Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu har Lunarstorms kostym blivit alltför stor

Det är ungdomarna som styr på nätet. Strategin är att så snabbt som möjligt försöka haka på trenderna. - Det är den stora utmaningen, säger Lunarstorms vd Staffan Forsström.
VARBERG. Staffan Forsström som bor i Stockholm har den senaste tiden gjort täta resor till Varberg. Antalet besökare på nätmötesplatsen Lunarstorm har kraftigt minskat, därför ska organisationen bantas och sys om.
För fyra veckor sedan släpptes nyheten att verksamheten skulle flyttas till Stockholm. Sedan tidigare finns företagets försäljning, marknadsföring och ekonomi i huvudstaden. De cirka 20 anställda i Varberg erbjöds att flytta med.
Efter en del förhandlande med personalens fackförening Unionen lutar det åt att it-driften i Varberg får vara kvar. Det handlar om fem - tio personer.
- I så fall flyttar den till någon mindre lokal i Varberg. Eventuellt går det att behålla nån mindre yta här, säger Staffan Forsström.

It-driften arbetar med Lunarstorm, men också med andra produkter som språk- och översättningssajten Tyda.se, däremot inte Bilddagboken.
De andra, som inte får jobba kvar och inte vill flytta med till Stockholm, har fått ta ledigt för att söka nya jobb.
- Det är en duktig och kompetent personal. Det är inga problem för dem, de är eftertraktade individer, säger Staffan Forsström.
Den fackliga förhandlaren för Unionen, Åke Karlsson, bekräftar.
- Flera har redan klart med nya jobb. Det känns som om det löser sig på ett bra sätt för de flesta, säger Åke Karlsson.

Det är bara två år sen Lunarstorm flyttade in i de trendiga lokalerna i Monarkhuset i Varberg. Lunarstorm var då den första och största nätmötesplatsen (community) i Sverige. Men ungdomar är en ombytlig grupp och det kom nya konkurrenter. Trots olika satsningar tappade Lunarstorm fart.
- Det finns säkert saker som man kunde ha gjort annorlunda, men jag kan inte komma på något specifikt. Det fungerar inte på så sätt att vi kan lägga upp en strategi och sen styra utvecklingen, säger Staffan Forsström.
Det är som i modebranschen. Ungdomarna styr. Det gäller att snabbt haka på trendsättarna och följa dem. Och trendsättarna är inte kända för att ha en trogen läggning.
Utvecklingen går mot nischade tjänster och speciallösningar. De unga vill inte längre tillhöra stora kollektiv.

Lotte Victorin som arbetat med kundtjänst och säkerhet är en av dem som är på väg mot ett nytt jobb. Hon är i botten utbildad guldsmed, men det nya jobbet hon har på gång liknar det hon haft under sina fyra år på Lunarstorm.
- Ett jobb är ett jobb, så den förändringen gör inget. Men jag kommer att sakna mina kolleger och den speciella sammanhållningen här. Vi har trivts så bra ihop, säger hon.
Lunarstorm har funnits i Varberg i tolv år. Varbergaren Rickard Eriksson startade den populära internetmötesplatsen 1996, då med namnet Stajl Plejs Community.
På millennienatten, lite symboliskt, byttes namnet till Lunarstorm. På hösten 2006 sålde och lämnade Rickard Ericsson företaget för att ägna sig åt andra projekt.

Företaget ägs i dag av fastighetsmiljardären Sten Mörtstedts bolag CLS, men det kan snart ändras. Envisa rykten florerar om att Lunarworks Holding, moderbolaget bakom Lunarstorm, Bilddagboken och sajten Tyda.se är till salu.
- Det är inget som jag som vd kommentera, säger Staffan Forsström.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här