Nu får Societén förlänga öppettiderna

Som första restaurang i Varberg har Societén fått tillstånd att ha öppet och servera alkohol fram till klockan 03. Peter Gustavsson, vd för Societén, är förstås mycket nöjd medan andra befarar mer fylla och bråk.

ANNONS
|

– Det här är något vi och Varbergs krögarförening kämpat för i flera år och nu äntligen fått gehör för, säger Peter Gustavsson.

Tillståndet gäller dock bara vissa kvällar och på prov fram till april nästa år, varefter beslutet ska utvärderas av socialförvaltningen.

– Vi kommer att inhämta yttranden från dels polismyndigheten, dels miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att se om de har något att erinra. Därefter är det socialnämnden som beslutar om till-ståndet, ska permanentas, säger Helén Albino Andersson, tillståndshandläggare på kommunen.

Totalt har ytterligare två restauranger i Varberg ansökt om att få ha öppet en timme längre, så länge handläggning pågår råder dock sekretess om vilka.

ANNONS

– Hur vi kommer att sätta våra öppettider beror till viss del på vilka som eventuellt också får längre serveringstider. Men tanken är att från midsommar till mitten av augusti ha öppet fredagar och lördagar till klockan 03 på Societén, men på Bodegan fortsatt stänga klockan 02, säger Peter Gustavsson.

Rent ekonomiskt räknar han förstås också att tjäna på längre öppettider.

– Inte nödvändigtvis för att vi kommer att servera mera, utan för att vi av konkurrensskäl kan locka fler att välja just oss.

Att det skulle bli mer fylla och bråk med längre öppettider tror han däremot han inte.

– Det finns heller inget som stödjer att det skulle bli så om man tittar på hur det ser ut på andra platser i Sverige som har öppet till 03. Däremot finns det från polisens sida en farhåga om risk för förskjutning av fylla, bråk och ordningsstörningar, men det är just det vi tillsammans får utvärdera när prövotiden är slut, säger Helén Albino Andersson som samtidigt vill poängtera att provtillståndet också är kopplat till villkor om bland annat ordningsvakter och utbildad personal inom ansvarsfull alkoholserve- ring.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO är dock inte otippat mer skeptisk.

– Rent generellt tycker vi att det räcker med utskänkningstillstånd till klockan 01, säger Leif Arne Gustavsson, verksamhetschef för IOGT-NTO Halland.

ANNONS

– Risken när man senarelägger tiderna är förstås att många kan få i sig lite för mycket både innan de går ut och sedan på plats, även om det finns personal som ska se till att inte servera redan överförfriskade. Så det här ser jag mer som ett sätt att gynna näringsverksamheten, än att främja folkhälsan, som ju är det vår organisation arbetar för.

Om tillståndsmyndigheten inte annat beslutar får servering av alkohol påbörjas tidigast klockan 11 och avslutas senast klockan 01. Serveringsstället ska vara utrymt 30 minuter efter serveringstidens utgång.

Alkoholservering kan, efter individuell prövning, medges under alla dagar sommarperioden juni–augusti, samt under övriga delen av året fredagar/lördagar samt dag före röd dag fram till klockan 02.

Vid tillfälliga festivaler eller liknande gäller som huvudregel att servering i centrum ska avslutas senast klockan 24.

Källa: Varbergs kommun

ANNONS